Intresset för att följa den tredje rättegångsdagen var så stort att åhörarplatserna i tingsrättens säkerhetssal inte räckte till. Åhörare som inte fick plats hänvisades till två andra rättssalar, där förhandlingen gick att följa via videoskärmar.

För första gången var det dags för den åtalade 24-åringen att berätta vad han egentligen gjorde i ett hus utanför Mantorp den 11 juni förra året. I tidigare förhör har han endast medgivit att han var med om att tejpa Ann-Christine Lekander och Tor Lekander och att han tog ut 15 000 kronor i en uttagsautomat i Borensberg. Nu lämnade han en detaljerad berättelse som gick ut på att han mer eller mindre skulle ha blivit tvingad att följa med till huset utanför Mantorp. 24-åringen, som tidigare sagt sig vara så rädd att han inte velat berätta vad som hänt, påstod att två kriminella personer, som ska ingå i någon form av kriminell organisation med säte i Jönköping, hade uppmanat honom att köra till huset. Dessa kriminella individer skulle dessutom ha förmått 24-åringen att köpa tejp, kniv och ett soft air-gun med sitt eget kontokort.

– Inte i min vildaste fantasi trodde jag att det skulle bli som det blev, sade 24-åringen, som stundtals höll långa utläggningar om sina förehavanden under den aktuella dagen.

24-åringen berättade att han lärt känna en av de kriminella männen på en restaurang och att han återkommande, mot bra ersättning, blev anlitad som någon slags chaufför.

–  Han var charmant, men kunde samtidigt vara bufflig, sade 24-åringen om den påstådde mannen som han endast benämnde vid förnamn.

Enligt 24-åringen var det han som körde till makarna Lekanders hus och att han bara följde instruktionerna från männen i baksätet.

– Jag var rädd för vad som skulle hända, sade han.

24-åringen hävdade att han var med om att tejpa paret. Plötsligt skulle dock en av de kriminella männen ha instruerat honom att åka och ta ut pengar med parets bankkort.

– De levde när jag gick iväg, sade den åtalade och syftade på paret.

24-åringen sade sig ha lämnat de två kriminella männen på platsen – utan att ha en aning om hur de sedan tog sig därifrån. Någon bil hade de ju inte.

Den åtalade redogjorde för en mängd detaljer och kammaråklagare Helene Gestrin, som vi intervjuade i en paus, konstaterade att ingen av de uppgifter som mannen lämnade går att kontrollera med polisiära metoder.

Artikelbild

| Berättade. På torsdagen var det 24-åringens tur att svara på frågor om vad han gjorde den 11 juni förra året.

Hur ser du på mannens berättelse?

– Jag är skeptisk, sade åklagaren.

Artikelbild

| Medger. 24-åringen erkänner att han var i parets hus utanför Mantorp. Han förnekar dock att han skulle ha dödat någon.

Den tekniska utredningen har visat att det endast var 24-åringen som avsatte fingeravtryck och dna på brottsplatsen. Några spår efter två kriminella från Jönköping har inte säkrats.

24-åringen påstod att han dagen efter dubbelmordet träffade de två kriminella individerna och att han då fick tillbaka soft air gun-pistolen. Dessutom fick han veta att han skulle få behålla de 15 000 kronor han tog ut i automaten i Borensberg. Däremot fick han inte veta varför paret hade mördats.

Artikelbild

| Luftvapen. 24-åringen säger sig ha blivit instruerad att köpa denna soft air-gunpistol i en butik i Jönköping.

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz pressade 24-åringen och vädjade till honom att berätta sanningen – för de anhörigas skull.

– Om jag hade gjort det som folk tror att jag gjort, då hade jag inte åkt och käkat en stek och sedan åkt hem. Jag är en man med starka moraliska principer, sade 24-åringen som dock medgav att han tidigare under lång tid plågats av tankar på att döda.

Artikelbild

| Kniv. Polisen misstänker att 24-åringen använde en kniv av denna typ för att mörda paret.

– Jag ville döda andra människor.

24-åringens advokat, Henrik Lindblom, konstaterade i en intervju att det nu blir upp till tingsrätten att bedöma om den åtalade är trovärdig.

– Finns det tvivel ska han frias.

Rättegången fortsätter nästa tisdag.