Akupunktur kan bota barn från kolik

Var tionde nyfött spädbarn drabbas av kolik som kan dämpas eller kanske botas med akupunktur.

Linköping2013-05-26 06:30

Koliken spontanläker och upphör med tiden, men under den påfrestande perioden är det en skrikig och smärtsam plåga för både barn och föräldrar.

Det saknas ett effektivt och säkert botemedel. Därför pågår jakten bland en grupp forskare för att hitta en behandling som lindrar symptomen och kortar kolikperioden.

Valla VC

Universitetssjukhuset i Linköping deltar tillsammans med Lunds universitet i en nationell studie där man undersöker akupunktur som behandlingsform.

Studien genomförs på barnavårdscentraler i Malmö, Linköping, Göteborg och Karlskrona. Där söker forskarna föräldrar med barn som är högst åtta veckor gamla för att prova metoden. I Östergötland är Valla vårdcentral navet. Där arbetar barnmorskan Anna Nord samt sjuksköterskorna Katarina Olsson och Marie Wolving med projektet.

Fungerar

Via landstingets hemsida kan föräldrar anmäla sitt intresse och där konstaterar Anna Nord:

– Tidigare studier har visat på positiva effekter av behandling med akupunktur. Syftet med den här studien är dels att se om akupunktur kan bli en etablerad behandling inom vården, dels att undersöka fler akupunkturpunkter.

Handstick

Forskningsledare är Kajsa Landgren i Lund som visat att en speciell punkt på handens ovansida är kopplad till tarmbesvär och kolik.

När en tunn nål stick in under huden stimuleras akupunkturpunkten och därefter har barnen skrikit mindre.

I Linköping undersöks också andra akupunkturpunkter, som kan kopplas till mag- och tarmbekymmer, vid fyra besök.

Här delas barnen in i tre grupper där två får olika behandlingar och den tredje, som är en kontrollgrupp, inte får någon behandling. Anna Nord förklarar:

– Hemma får föräldrarna föra en skrikdagbok som bland annat tar upp hur och när barnet skriker. Den har vi sedan som underlag i analysen.

Akupunktur mot spädbarnskolik

Information och plats för anmälan finns på hemsidan ”spädbarnskolik.se” eller hos projektledaren kajsa.landgren@med.lu.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om