? Det är mycket ovanligt att svampplockare eller någon annan utomstående skadas under älgjakten. Det sker en vådaskjutning ungefär en gång vart tionde år, säger Jan Schelander på myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Men statistik är en ringa tröst när det plötsligt sitter en beväpnad man vid bästa svampstället. Då vill man helst gå hem. Corren ringde upp Magnus Hesse, ordförande i Östergötlands jägarförbund, för att få svar på några frågor.
Vågar jag gå ut i skogen och plocka svamp den här veckan?
? Ja, absolut. Svenska jägare är välutbildade och vet att man måste vara 100 procent säker på vad det är man siktar på innan man avlossar ett skott, svarar Magnus Hesse.
När pågår jakten som intensivast?
? Ungefär 75 procent av alla älgar skjuts under den första jaktveckan. En del människor undviker att gå i skogen under den första intensiva veckan, inte för att det är farligt utan för att visa hänsyn till jakten.
Om jag är lite rädd ändå, när på dagen ska jag undvika att vara i skogen?
? Man får jaga älg från en timme före solens uppgång till solens nedgång. Så jakten kan pågå när som helst på dagen.
Hur kan jag se om det pågår jakt i ett område?
? Det kan du inte säkert veta. Det finns jägare som sätter upp skyltar, men alla gör inte det. Ofta kan man se att det pågår jakt, det står många bilar parkerade och man ser att mycket folk rör sig i skogen.
Är jägarna nyktra i skogen?
? Ja. Förr tog man gärna en sup under jakten, och den traditionen finns kvar i till exempel Danmark. Men i dag blandar inte svenska jägare krut med alkohol. Om någon kommer till jakten och luktar alkohol skickas han hem.
Kan jag vara säker på det? Gemenskapen är ju stark mellan jägare och att skicka hem en jaktkamrat är säkert inte populärt.
? Det är jaktledarens uppgift att ta sådana beslut. Han är som kaptenen på en båt.
Hur farlig är älgjakten för jägarna, någon brukar ju bli vådaskjuten varje år?
? Tyvärr händer det fortfarande. Men man pratar hela tiden säkerhetsfrågor inom jakten, och nuförtiden har allt fler jägare signalfärger på sin jaktkläder för att de ska synas i skogen.
? Jag tror inte att jakt är farligare än någon annan fritidsverksamhet, säger Magnus Hesse