Älgstammarna återhämtar sig
I år sköts inte ens hälften av den tilldelade kvoten älg i Östergötland. Den viktigaste frågan är att öka älgarnas medelålder.
Jägarförbundet vill öka älgarnas medelålder. Under jaktsäsongen 2006-2007 krävs 700 hektar mark för att skjuta en vuxen älg. En ökning med 200 hektar.
Foto: Fotograf saknas!
Inför jaktsäsongen 2006-2007 bestämde länsstyrelsen i Östergötland att det krävs 700 hektar mark för att få skjuta en vuxen älg, en ökning från 500 hektar jaktsäsongen innan. Detta för att minska jakttrycket på älgen.
- Jägarna har hållit igen den här jaktsäsongen, det är den känslan jag har. Och älgstammen kan vara på svag uppgång, enligt de rapporter jag har fått, säger Curt-Christer Gustafsson.
Färre än kvoten
Om det är jägarna som har hållit igen eller om det finns andra orsaker - klart är, att antalet skjutna älgar i år är betydligt färre än den tilldelade kvoten på 2 376 djur.
Denna jaktsäsong har enligt länsstyrelsen 764 älgar skjutits i Östergötland. Förra säsongen sköts 2 326 älgar. Sedan sex år tillbaka minskar antalet skjutna älgar för varje år.
- Den viktigaste frågan för oss är att värna älgstammen, se till att få upp medelåldern och kvalitén på djuren, säger Curt-Christer Gustafsson.
Det var på gårdagens årsstämma för Jägarförundet i Östergötlands län som bland annat älgfrågan lyftes. Bland annat höjdes röster mot de skogsägarintressen som styr hur många älgar det får skjutas i Sverige.
Rimlig nivå
Curt-Christer Gustafsson förklarar att det bara är de stora skogsbolagen som vill se en kraftig minskning av älgstammen, medan jägarna vill hålla jakten på en rimlig nivå.
- De flesta mindre markägare jagar ju själva, säger han.
En av stämmodeltagarna är mer självkritisk.
- Det är vi som jagar älg, som har minskat älgstammen, säger han.
En annan viktig fråga är skjutbanorna, som hotas av förbud och tidsbegränsningar.
- Vi åläggs av samhället att se till att jägarna övningsskjuter, men samtidigt begränsar samhället våra möjligheter att öva och skjutbanorna åläggs en massa tidsbegränsningar, säger Claes Lindström, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet i länet.
Han tycker att det måste blir ett slut på regelmässigt införda skjutbegränsningar och att kommunerna borde hjälpa till att hitta alternativa platser för skjutbanorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!