Alliansen i Linköping vill sätta äldre i fokus
Linköpings nya politiska majoritet, det borgerliga Allians för Linköping, vill sätta äldrefrågorna i fokus. Därför bildar de en ny politisk nämnd.
Omsorgsnämnden, som tidigare hade hand om äldrefrågorna, får behålla övriga omsorgsfrågor, som till exempel handikappärenden, individ-och familjeomsorg, med mera. Antalet politiker som arbetar med omsorgsfrågorna har fördubblats.
Om ni vill satsa på de äldre i Linköping, vore det inte bättre att fördubbla antalet undersköterskor än att fördubbla antalet politiker?
- Det är en ganska avsevärd skillnad i kostnad. Den nya nämnden kostar mycket lite men leder till att vi i äldrenämnden kan ägna oss enbart åt äldrefrågorna, säger Jan-Willy Andersson, kristdemokrat och ordförande i äldrenämnden, som hade sitt första sammanträde i går.
Han hoppas att regeringens politik ska leda till att Linköpings kommun kan öka personaltätheten och satsa mer på kvalitet i vården. I äldrenämndens nuvarande budget finns inga pengar till sådant.
Den viktigaste frågan för äldrenämnden tycker han är införandet av eget val för äldre. Den som har hemtjänst ska få välja själv vilken utförare som ska göra jobbet. Utföraren måste dock vara godkänd av kommunen.
Eget val införs
Eget val ska införas utan att rucka på det serviceavtal som finns i Linköping.
Serviceavtalet innebär att en pensionär i Linköping som anser sig behöva hemtjänst ansöker om det direkt hos den chef som ansvarar för hemtjänsten i området.
Biståndsbeslut av en handläggare centralt placerad på kommunen behövs inte. Hos biståndshandläggaren hamnar ärendet först om parterna inte kan komma överens.
Detta vill Jan-Willy Andersson ska bestå, även efter införandet av eget val.
- Vi slipper en hel del byråkrati tack vare serviceavtalen. De som befarade att det här arbetssättet skulle leda till överutnyttjande av hemtjänst fick inte rätt. Ingen vill ha mer hemtjänst än nödvändigt, berättar Jan-Willy Andersson.
Visar handlingskraft
I Linköping är behovet av nya vårdbostäder för äldre stort och ökande. Vid årsskiftet stod 62 personer i kö sedan tre månader för att få vårdbostad.
I omsorgsnämndens budget finns en planerad utbyggnad med 46 platser och den utbyggnaden täcker inte behovet.
I väntan på nya vårdbostäder ska kommunen hyra lägenheter på Bantorget som ska användas som vårdbostäder för äldre, för att så småningom köpa tio vårdbostadsplatser av nuvarande utförare vid Bantorget, Berzelii vård och omsorg.
Äldrenämnden hävdar att då det är viktigt, att snabbt kunna tillgodose behoven av ytterligare vårdbostadsplatser får LOU, lagen om offentlig upphandling, anses medge att kommunen tecknar tilläggsavtal med nuvarande utförare i aktuell fastighet.
Enligt Jan-Willy Andersson handlar det om en snabb akutinsats för att tillfredsställa önskemålen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!