Blöjfria bebisar ny trend

Tage fyllde ett år i går och hans blöja är nästan alltid torr. Han har gått på pottan sedan han var två månader. En vinst för alla: Tage slipper antagligen blöjeksem och förstoppning. Mamma och pappa slipper köpa en massa blöjor. Vårt gigantiska sopberg minskar.

Tage Gröndal har gått på pottan sedan han var två månader.

Tage Gröndal har gått på pottan sedan han var två månader.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköping2015-04-21 20:24

Videon är inte längre tillgänglig

Under onsdagen utmanar Facebookgruppen ”Blöjfri bebis” föräldrar att testa babypotting på sina barn. Support och pepp utlovas på Facebook från erfarna babypottare.

Det låter som en rätt enkel grej: att hålla koll på när barnet behöver kissa eller bajsa och så hålla det över en potta eller kanske över handfatet. Man kan ge barnet signaler om att det är dags för toa: blåsa försiktigt på nedre delen av magen; viska ”tss” i örat eller använda teckenspråk för ”kissa” och ”bajsa” och ”potta”.

Ganska ofta lyckas det: kisset eller bajset kommer i pottan och blöjan förblir torr.

– Det handlar om rutiner, och om kommunikation, ­säger Elin Gröndal som är Tages mamma. När man har lärt sig se barnets signaler är de ofta ganska tydliga.

Allt fler vill pröva babypottning, samtidigt är det inte riktigt rätt att kalla det för en trend. I många asiatiska och afrikanska länder är det självklart att barn inte har blöjor (åtminstone har det varit så, blöjindustrins inflytande växer).

– Nej, det här är ingen ­modetrend som vi hakar på, det är något som vi gör för ­Tages bästa, säger Per Nyringer, pappa till Tage.

– Han mår bra av det här. Vi kommer att göra samma sak med nästa barn, och vi ska berätta hur man kan göra när de själva får barn!

Elin och Per hörde talas om babypottning när Tage var ett par månader gammal. Elin hade problem med amningen: Tage gnölade och grät och ville inte alltid äta.

– Nej, han behövde ju bajsa,­ och det är mycket lättare i hukställning, berättar Elin. Så vi började med det här och det funkar jättebra.

Tage slipper troligen blöj­eksem och dessutom förstoppning och urinvägs­infektion då både tarm och blåsa töms effektivare på pottan. Barnavårdscentralen har inga som helst invändningar.

– Vår BVC-sköterska är positiv, säger Elin, och den rekommenderade åldern för potträning har sänkts, först från ett och ett halvt år till ett och sedan till tio månader.

Det finns dock en och annan förståsigpåare som har ­invändningar och som känner behov av att fördöma ­babypottningen på nätet.

– Folk skriver att barnen blir stressade och känner krav på sig, förklarar Per ­Nyringer. Det känns väldigt konstigt att folk måste ha en massa synpunkter.

– Vi ställer inga krav på Tage. Vi lär oss att lyssna till hans signaler och han slipper gå med kiss och bajs i blöjan. Vi har inga synpunkter på att andra väljer att använda ­blöjor till sina barn, men för oss funkar det här bra.

Babypottning

420 miljoner engångsblöjor slängs i Sverige varje år.

Ett barn förbrukar cirka 5 000 blöjor för 12 000 ­kronor.

Många barn använder ­blöjor upp till 3–4 års ålder, en del ända upp i skolåldern.

Anledningen är att dagens blöjor är så effektiva. Barnet känner inte något obehag av att det är kiss och bajs i  blöjan.

Babypottning, också kallat EC (elimination communication) handlar om att obeservera bebisens signaler och hitta rutiner för att det är pottdags.

Läs mer på:www.blojfribebis.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om