Borg fick en lektion i matte

Under onsdagen gjorde finansminister Anders Borg ett studiebesök på Linköpings universitet och försökte få svar på vad det egentligen är som är snett med svensk utbildning i matematik.

LINKÖPING2013-12-01 02:00

Bilden är inte helt entydig. Sverige har världens näst bästa universitetsutbildningar enligt Anders Borg. Endast USA är bättre – men med en stor nackdel. Där kostar det pengar att läsa.

– Här är det gratis för alla.

Han talar till en fullsatt aula, det är Utrikespolitiska studentföreningen som bjudit in honom.

Men innan han satte på sig mikrofonen och började tala till publiken har han suttit i ett betydligt mindre sällskap runt ett bord och försökt bena ut om svenska elever har problem med kunskaperna i matematik eller inte.

Runt det bordet fanns både forskare och studenter. De har fått en unik chans att framföra sina åsikter till Sveriges finansminister – mannen som nyligen utsågs till Sveriges mest inflytelserika person av tidningen Fokus.

Oroväckande kurvor

Göran Forsling, studierektor vid institutionen för matematik, passar på att upplysa om hur de matematiska kunskaperna ser ut hos eleverna som kommer från gymnasiet. De kurvor han visar ser inte bra ut.

– Det hände något i början av 90-talet. Då började resultaten dala markant, förklarar Göran Forsling.

Det ser fortfarande likadant ut. Det har lett till att undervisningen förändrats så att universitetet inleder med en repetitionskurs på sex poäng när eleverna börjar.

Orsaken till detta bekymmer är det ingen som har ett rakt svar på.

– Det finns folk som säger att ungefär 1992 så kom de första som gått i skolan enligt LGR 80 (läroplanen från 1980), berättar Göran Forsling.

Gäller hela landet

Anders Borg är inte okunnig om frågan. Han vet redan att det inte är unikt för Linköpings universitet – det gäller hela Sverige.

– Det här överensstämmer med den bild vi har och det här är vår utmaning. Det måste vända uppåt de närmsta tio åren, konstaterar finansministern.

Sen vänder han på frågan, passar tillbaka och undrar hur elevernas kunskap ser ut när de lämnar universitetet.

– Gör ni nåt test då? Hur mycket matte kan de när ni är färdiga med dem?

Den frågan får inget rakt svar, men forskare och studierektorer är eniga om att svenska studenter som läser utomlands brukar ha lätt att hänga med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!