Dårgräsfjärilen är tillbaka - efter 50 år

Nu flyger den fridlysta dårgräsfjärilen i Tinnerö eklandskap igen - det är 50 år sedan sist.

Dårgräsfjärilar fångas och planteras ut av Karl Olov Bergman, Anders Jörneskog och Alf Karlsson.Foto: Mikael Svensson

Dårgräsfjärilar fångas och planteras ut av Karl Olov Bergman, Anders Jörneskog och Alf Karlsson.Foto: Mikael Svensson

Foto: Mikael svensson

Linköping2012-07-10 00:00

Med specialtillstånd från länsstyrelsen och Jordbruksverket har sjuttio dårgräsfjärilar - 60 honor och 10 hanar - planterats ut i naturreservatet vid Tinnerö i Linköpings södra utkant.

Linköpingsfjäril
Dårgräsfjärilen är både fridlyst och rödlistad. Och en märklig dagfjäril eftersom den på svenska fastlandet bara finns i Östergötland och så gott som endast i eklandskapet inom Linköpings kommun.

Senare decenniers starka igenväxning har gjort att dårgräsfjärilens livsmiljöer minskat. Samtidigt skyr den både öppna fält och välbetade marker. Lagom igenväxt och lummigt med soliga gläntor bland lövträd och hasselbuskar, ska det vara.

På senare år har Linköpings kommun hjälpt privata markägare att restaurera några platser där dårgräsfjärilen lever.

I Tinnerö har kommunen återskapat miljöer, där den levde fram till 1960-talet. Under den militära erans första tid växte det forna övningsfältet igen så kraftigt att dårgräsfjärilarna försvann.

- Det har tagit oss tio år att få markerna i ett skick som vi hoppas ska passa dårgräsfjärilen, säger kommunekolog Anders Jörneskog.

Fångar och flyttar
För att genomföra projektet har kommunen tagit hjälp av Karl-Olof Bergman vid Linköpings universitet, landets främste expert på dårgräsfjärilens miljökrav. Dårgräsfjärilen börjar flyga i midsommartid och i förra veckan var det dags att fånga de exemplar som nu flyttats till Tinnerö.

Bra förhållanden
De hämtades från dårgräsfjärilens bästa lokal mellan Hovetorp och Bjärka Säby, sedan Karl-Olof Bergman dagen innan räknat in 2 700 dårgräsfjärilar där. Länsstyrelsens krav för att flytten skulle få genomföras var att minst 2 000 exemplar skulle finnas där för att en nedgång inte ska riskeras där.

- Kolla, vilken skönhet!

Utbrister Karl-Olof Bergman om en infångad hona, äggstinn om bakkroppen. Hon stoppas i en plastburk med några strån av lundstarr och ställs i en kylväska för att under lugna förhållanden klara transporten. En gång tidigare har Karl-Olof Bergman flyttat dårgräsfjärilar och efter tjugo år finns arten fortfarande kvar där.

Lyckas det även denna gång?

- De fångades i bra väder och fick några soliga dagar på sig på en plats i naturreservatet som är perfekt för dem. Vi har gjort vad vi kunnat för att det ska gå bra, säger han.

Om ett år vet vi resultatet.

Dårgräsfjärilen

Är både fridlyst och rödlistad.

Lever på fastlandet endast i Östergötland, framför allt i eklandskapet söder om Linköping.

Här finns tolv lokaler som betraktas som starka och 75 lokaler som är svaga.

Linköping har ett nationellt ansvar för att arten ska överleva på lång sikt.

Är en av Linköpings tolv kommunala ansvarsarter.

Några lokaler finns i Åtvidaberg och en i Söderköpingstrakten.

Finns även i tallskog på Gotland.

Varje hona bär på cirka 140 ägg, som under ett par veckor släpps ett efter ett på lundstarr som är dårgräsfjärilens värdväxt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om