"Det kommer gå åt skogen"
De flesta är redan borta. Men långt över hundra arter kommer inte att överleva. Nu går larmet för hotade kärlväxter i Östergötland.
Fältgentiana. Mycket vanlig men försvinner i snabb takt. Foto: Maria Taberman
Foto: Fotograf saknas!
För 147 arter är loppet kört. De är redan rödlistade. Bland dessa finns 35 arter som undersökts. Trenden är klart negativ för 28 av dem.
- Det kommer gå åt skogen med allt, säger Kjell Antonsson.
Försvinner
Dit hör guckusko. Den fanns på femton lokaler vid förra sekelskiftet. I dag återstår bara två. Eftersom några kommit till finns denna ovanliga och fridlysta orkidé endast på sex lokaler. En av dem är Västra Stenby. Plantorna har decimerats kraftigt.
- Vi måste vara mycket rädda om guckuskon, menar Kjell Antonsson.
Få plantor
Det hjälper inte alltid. Kärlväxterna är för få på varje lokal och dessa ligger långt ifrån varandra.
Därför odlas de mest sällsynta arterna i ett naturum i Linköping. För att kunna sättas ut i ett nödläge. Plantorna förökas på konstgjord väg.
- Ju fler arter desto stabilare är de, påpekar Kjell Antonsson.
I hagar och ängar är arterna många. Fältgentianan var förr mycket vanlig. Men den försvinner snabbt. Av 121 lokaler är den utgången från 30. Blomman väntas snart vara borta från de flesta platserna i Östergötland.
- Trots stora miljöstöd till lantbruket är fältgentianan kraftigt hotad. Den visar hur allvarlig situationen är, menar Kjell Antonsson.
Negativ trend
Mosippan lever osäkert. Den lilla ludna sippan är vanlig i barrskogar och har försvunnit från flera platser men ökar samtidigt på andra. Honungsblomster växte rikligt vid Tåkern men är nu starkt hotad.
Ärtvicker finns nästan bara i sydöstra Östergötland i hela landet. Mer än hälften av lokalerna visar en negativ trend. Kal knipprot finns bara på Omberg och börjar öka i antal. Men åkerogräs som pukvete och riddarsporre är nästan utrotade.
Trenden är sämst för arter med "målande" namn som paddfot och vit kattost. De växer på övergivna marker kring gårdar och stationsbyggnader.
- Vi tillåter inte längre oanvända marker utan de måste nyttjas omedelbart. Vi tillåter inte att det samlas skräp och bråte kring gårdar, konstaterar Kjell Antonsson.
Denna "ruderata" biotop visar den mest negativa trenden.
Allra värst ser det ut för levande sjöar och vattendrag. Detta är ett av riksdagens fem miljömål. Man betar inte längre strandängar och vattnet förs andra vägar.
Vad beror tillbakagången på ?
- Storskaliga jordbruk. Fortfarande läggs jordbruk ned. Samtidigt kommer alltmer kväve från luften. Igenväxningen är det största problemet. Gräset växer allt fortare på grusmark, säger Kjell Antonsson.
Hur hindras kärlväxterna från att utrotas?
- I våras röjde och brände vi skog för att gynna mosippan, uppger biologen Tommy Karlsson.
Nu ska ett åtgärdsprogram tas fram för att rädda även fältgentianan och andra hotade arter. Östergötland har ett stort ansvar för till exempel raggarv och rysskörvel. Mer beten, bränning och mindre handelsgödsel är några motåtgärder.
Vanliga blommor, gräs, halvgräs, ormbunkar och lummerväxter som riskerar att utrotas.
Av 382 arter i Östergötland är 30 försvunna, 55 akut hotade och 156 starkt hotade.
Av 382 arter i Östergötland är 30 försvunna, 55 akut hotade och 156 starkt hotade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!