Eddie Jakobsson avslöjade asfaltskartellen

Avslöjandet av den stora asfaltkartellen i Linköping blev Eddie Jakobssons bästa affär. Mannen som var asfaltschef i NCC under kartellverksamheten blev ängeln som avslöjade kartellen och kom ur det hela med ett eget företag på fickan.

Linköping2005-01-18 08:21
Frågan är om inte asfaltsavslöjandet är en av de mest hisnande affärerna någonsin
i Östergötlands företagshistoria.
Medan det tidigare kartellföretaget NCC försöker locka journalister upp på en takterass i centrala Linköping för att tala om hur moraliskt företaget blivit, går företagets förre asfaltschef Eddie Jakobsson runt på sitt eget asfaltsverk i Kimme utanför Väderstad ett par mil väster om Linköping.
Helgonglorian runt hans huvud är antingen ett taktiskt mästerverk av en man med mycket kalla nerver, eller också har den skapats av tillfälligheter, där det ena givit det andra.
Hur det än är med den saken, med facit i handen är det lätt att konstatera, att trots det stora avslöjandet och trots Konkurrensverkets insats, bygger den nya, mer sunda, marknadssituationen i Östergötland nog mest på ett enda ben, Eddies asfaltsverk.
De stora företagen har i stort sett kvar de marknader de hade före avslöjandena och det är i praktiken lika svårt som förut för konkurrerande bolag att få tag i asfalt till rimliga priser.

Uppjagad stämning
Enda skillnaden är verket i Kimme. Tack vare det har Eddie kontrakten med Linköping, Mjölby och Boxholm om asfaltarbetena i de kommunerna.
I den uppjagade och hatfyllda stämning som nu råder på marknaden har NCC sänkt sina priser ner genom golvet.
Att ha ett eget asfaltsverk är ett absolut måste om man skall kunna hävda sig i branschen.
Eddie Jakobsson skaffade sig både asfaltsverk och kunder. NCC, hans gamla arbetsgivare, blev av med just de kunder Eddie har i dag, och de kontrakt på kartellprisnivå, som enligt Eddie själv låg 40 till 50 procent för högt. De kontrakten har antagligen kunnat finansiera en hel del av det som sedan hänt.
Men vägen har varit lång och turerna många.

Olika uppfattningar
Vad man kan konstatera i dag är att Eddie, från att ha varit ansvarig för NCC:s asfaltverksamhet i hela landet, i dag driver ett eget företag som bygger sin verksamhet på några av de kunder han hade på sin gamla arbetsplats.
Hur det har blivit så har Eddie, NCC och andra aktörer olika uppfattningar om.
Vi tar det från början och går tillbaka
i tiden.
Eddie Jakobsson hade arbetat 40 år
i NCC när han i januari år 2000 blev chef för företagets asfaltsavdelning i hela Sverige. Nu fick han ansvaret för kartellfrågorna, kontakterna med konkurrerande företag och fördelningen av anbud och kontrakt.
Men redan 30 september år 2000 blev han avsatt från sin post.
- Det var en ren avrättning, säger han. Men jag ser framåt, även om det var tungt när det hände. Företag är komplicerade institutioner, där finns mycket folk som skall samarbeta med varandra. Det finns ingen anledning för mig att fundera över om det var Larsson eller Svensson eller någon annan, som låg bakom min uppsägning.
Han fick en stabsfunktion för att NCC skulle kunna ha kvar honom.
- Så gör man för att inte riskera att den uppsagde hamnar i en konkurrerande verksamhet. 90 procent av alla höga chefer som blir av med sina arbeten, behandlas så.
Den 28 februari talar Eddie om för NCC:s ledning att någon hotat honom och hans familj på telefon. Om han inte slutade med kartellverksamheten skulle något hända dem. Den första mars ber Eddie att få sluta och samma dag accepteras hans begäran.
Men på NCC blir man upprörda när man upptäcker att det inte fanns så mycket kvar i Linköping som man trott efter Eddies sorti. Pengar hade betalats ut åt olika håll, och kontrakt och halva personalen hade tagits över av ett annat företag, det företag som Eddie är majoritetsägare i idag.

Ensamrätt
Just då är upphandlingen av kommunens asfalteringar för tre år framåt, inne i ett avgörande skede. NCC har under Eddies ledning, gjort upp med Skanska och andra bolag om att NCC skall ha kontraktet, som företaget i stort sett haft ensamrätt på under åren. Men några dagar senare upptäcker NCC att Markbyrån Entreprenad AB i Åtvidaberg, fått uppdraget, och företaget drar slutsatsen att Eddie köpt ut Skanska med
NCC:s pengar samtidigt som han sett till att Markbyrån Entreprenad lade ett anbud som låg lägre än
NCC:s.
Måndagen den 5 mars träffar Eddie, enligt NCC, kommunens tjänstemän och företaget drar slutsatsen att Markbyrån då får en muntlig asfaltsbeställning. Den 6 mars säger sex anställda på NCC i Linköping upp sig och går över till Markbyrån.
NCC vill att Linköping säger upp avtalet med Markbyrån Entreprenad, eftersom man anser att Eddie varit anställd på NCC under upphandlingen, samtidigt som han arbetat för Markbyrån Entreprenad.
Men kommunen vägrar, eftersom avtalet redan är klart.
Lika hårda är man inte på Åtvidabergs kommun, som upphäver sitt avtal med Markbyrån Entreprenad och bestämmer sig för att inte teckna något nytt avtal, utan köpa upp asfalteringstjänsterna, allteftersom de dyker upp. Boxholms kommun, som tecknar avtal samtidigt och som också tillhör de kommuner i länet som NCC, inom kartellverksamhetens ram, haft kontrakt med, håller dock fast vid kontraktet med Markbyrån.

Jakobsson friades
NCC svarade med att anklaga Eddie Jakobsson och några av de andra, som gått över till Markbyrån, för bedrägeri. Företaget stämde Jakobsson och ytterligare ett par tidigare anställda för, att bland annat, ha fört över sammanlagt tre miljoner kronor till Markbyrån. Samtliga överföringar, som NCC tog upp, gjordes efter det att Eddie Jakobsson fått sin uppsägning och fram till dess han slutade i NCC.
NCC hävdade i tingsrätten att företaget blivit svindlat.
- Då lade vi korten på bordet och avslöjade kartellverksamheten, säger Eddie Jakobsson.
Linköpings Tingsrätts dom i juli 2002 innebar att Jakobsson friades från alla misstankar om bedrägeri, när det gällde utbetalningar till olika företag från
NCC:s konto.
Tingsrätten ansåg att arbetssättet var en branschkultur som pågått i decennier och att det inte påverkades av en enskild person.
Eddie Jakobsson anlitades som konsult av Markbyrån Entreprenad.
Förra vintern byttes skyltarna med Markbyrån Entreprenad ut mot nya.
Sedan dess heter företaget Asfaltgruppen Öst AB. Eddie Jakobsson är majoritetsägare.
Bara på Linköpingskontraktet tog Markbyrån Entreprenad in 40 miljoner kronor under de tre åren 2001 till och med 2003. Eftersom Eddie Jakobsson själv säger att kartellpriserna låg mellan 40 och 50 procent för högt, borde företaget ha gjort en ren vinst på åtminstonde 10 till 15 miljoner kronor bara på det kontraktet.
Är det så har Linköpings kommun med råge betalat för det asfaltsverk och de maskiner som Asfaltgruppen i dag äger och som antagligen är värda någonstans mellan 10 och 15 miljoner kronor.
Men Linköpings kommun, som stämde NCC efter kartellavslöjandet, har aldrig haft uppe frågan om att stämma Markbyrån Entreprenad eller för den delen Asfaltgruppen Öst, för att de haft för höga priser.
Eddie Jakobsson tror på framtiden.
- Jag är övertygad om att vi klarar oss, trots att konkurrensen är hård, säger han.
Det har han inte varit hela tiden. Han kände tvivel när asfaltspriserna sjönk rakt ner.
- Då funderade jag över var gränsen gick någonstans. Men de stora företagen har visat att de också är beroende av rimliga priser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om