Entreprenader i gymnasiet utreds
Ska gymnasieskolor få drivas på entreprenad? Den frågan ska en Linköpingspolitiker söka svaret på.
Bilden är från Ljungstedtska gymnasiet i Linköping när en tysk vecka, med bland annat korvstoppning, anordnades på den livsmedelstekniska linjen.
Foto: Fotograf saknas!
Han ska se över bestämmelserna om entreprenad i gymnasieskolan och svara på, om kommunerna ska få möjlighet att anordna gymnasieutbildning även i andra former än att själva ha huvudmannaskapet.
Han ska även ge konkreta förslag på vilka delar av utbildningen som i så fall bör kunna läggas ut på entreprenad, och vem som kan komma ifråga som entreprenör.
Större integration
- Jag ser ett uppenbart behov av en starkare integration mellan näringsliv, offentlig sektor och gymnasieskolans utbildningar. Inte minst när det gäller de program som har yrkesämnen, säger utbildnings- och forskningsminister Thomas Östros i ett pressmeddelande.
Kent Waltersson ska redovisa resultatet av sin utredning till regeringen den 1 september 2005.
Under utredningstiden fortsätter Kent Waltersson med sina politiska uppdrag i Linköpings kommun.
Frågan om entreprenader i gymnasieskolan är en fråga som bildningsnämnden i Linköpings kommun engagerat sig mycket i.
Bildningsnämnden
Nämnden har tidigare ansökt hos Utbildningsdepartementet om att få driva gymnasieutbildning på entreprenad. Kommunen samarbetar kring vuxenutbildningen med 16 olika utbildningsanordnare, både kommunala och privata. Kommunen är dock ansvarig för utbildningen och har även rektorsfunktionen.
Linköpings kommun har också ett aktivt samarbete med näringslivet kring gymnasieutbildningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!