Generation pjosk - Med rätt att klaga

Sticka i fingret. Ont i magen. 20-30-åringar är den åldersgrupp som söker mest vård på akuten.

Foto: Mikael Svensson/Corre

Linköping2012-11-29 00:00

De kallas för "generation pjosk" och hånas för att de går till doktorn så fort det gör lite ont i ett finger. De vill ha vård bums, så de går ofta direkt till akuten.

Men är det pjosk? Eller ser vi en ny generation unga människor som känner att det ställs stora krav på dem, och därför själva ställer stora krav på att de ska få vård så fort de behöver?

Den nya vårdkrävande generationen syns som en tydlig puckel på statistiken över de 45 000 patienter som varje år söker vård på Universitetsjukhusets akutmottagningen.

De som borde vara unga och starka, 20-30-åringarna, är den överlägset största gruppen i akutmottagningens väntrum.

Växande puckel
- Vi har sett den här ungdomspuckeln bli större och större under de senaste tio åren, och det är likadant på alla sjukhus i landet, säger Urban Säfwenberg, chef på akutkliniken på US.

Fenomenet är så nytt att det inte finns någon forskning som förklarar varför de unga söker mer vård. Urban Säfwenberg kan bara spekulera utifrån det han och personalen på akuten ser.

- Hela samhället går mot en högre servicenivå, vi kan ladda ner en film när vi vill och göra bankärenden mitt i natten. Därför förväntar sig många unga att vården ska vara lika tillgänglig.

Unga människor som får ont i magen mitt i natten går kanske upp och googlar. De läser att det kan vara något farligt och blir oroliga.

- Det här är en generation som inte i första hand ringer till sina föräldrar och ber om råd. De vill ha professionell hjälp och förväntar sig att vården ska finnas till hands när de behöver den, därför åker många direkt till akuten, säger Urban Säfwenberg.

De unga söker ofta hjälp för enklare skador, ont i magen, bröstsmärtor och diffusa symtom som till exempel huvudvärk. I de allra flesta fall är de inte allvarligt sjuka.

Plåstras om
- För tio procent av patienterna räcker det med att få prata med en sjuksköterska. De kanske behöver plåstras om eller få ett lugnande besked om att det inte är så farligt, säger Urban Säfwenberg.

Men de övriga måste få en ordentlig undersökning för att man ska vara säker på att inte missa någon allvarlig sjukdom.

Vad gör ni när ni har konstaterat att ni har ytterligare en 20-åring framför er som sökt på akuten för att han har ont magen på grund av tentastress? Slänger ni ut honom?

- Nej, det skulle bara skapa ytterligare ett vårdbesök på någon vårdcentral, där man måste göra samma undersökning igen. Trots att vi är stressade så försöker vi lägga på ett par minuter för ett samtal om vad problemen beror på, och vad patienten kan göra själv.

Tycker du att unga människor har en annan attityd till hälsa än äldre?

- Ja, absolut. I dag förutsätter yngre människor att man ska leva utan smärta eller andra besvär. Om något avviker från det friska så förväntar man sig att bli helt återställd, och gärna snabbt,
säger Urban Säfwenberg.

En lättakut
Ni är hårt belastade på akuten, och de unga som söker hjälp blir bara fler och fler. Vad är lösningen?

- Antingen får man avvisa dem till andra delar av vården, eller också så får man skjuta till resurser så att vi kan ta hand om dem. Jag tror att vi i landstinget måste bestämma oss för det ena eller det andra. Själv tror jag att det skulle vara bra att skapa en lättakut på akuten, säger Urban Säfwenberg.

Vad tycker du om uttrycket "generation pjosk"?

- Jag blir upprörd när människor inte inser att resurserna är begränsade och till exempel ringer efter ambulans för att man inte har pengar till taxi.

- Men att unga människor söker mera vård ser jag som en utveckling mot ett bättre samhälle där vi ställer högre krav på att må bättre och få hjälp när vi behöver det. Det är ju faktiskt vi själva som har skapat det samhälle vi lever i, och de som söker hit är våra uppdragsgivare, säger Urban Säfwenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om