Här kollas all narkotika i Sverige

17366 narkotikaärenden passerade Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, under år 2002.

skl
linkšping
knark
heroin
hasch
opium

skl linkšping knark heroin hasch opium

Foto: Glimhed Matz

Linköping2003-03-31 10:21

Varje gång som polisen finner preparat som man misstänker innehåller narkotika skickar man över materialet för analys hos SKL:s droganalysenhet i Linköping.
Det kan röra sig om stora mängder narkotika när smuggelligor sprängs eller om det som fanns i fickorna på en narkoman som omhändertagits.
-Vi har haft en 20-procentig ökning av antalet ärenden här på droganalysenheten under 2002, säger Billy Edquist som är chef över drogenheten.
17366 ärenden inkom under förra året, men det innebär att antalet analyser är långt fler än så.
-Vissa ärenden måste genomgå fyra-fem olika analyser innan vi är färdiga.
För att klara av det stora flödet av analyser har man ett 50-tal anställda på enheten.
<br><span class=MR>Droganalyser</span>
Kerstin Magnusson tar oss med till laboratoriet där man börjar arbetet med droganalyserna. Hon tar fram ett stycke stanniolpapper med ett par långa svarta streck på.
-Det här kom till oss per post och nu ska vi analysera vad det är för något som varit på detta stanniolpapper. Jag misstänker att det i det här fallet rör sig om rökheroin.
Genom att laka ur med hjälp av sprit och vatten får man fram en tillräcklig mängd för att kunna analysera vad det kan vara.
Med hjälp av en gaskromatograf kan man sedan fastställa vilken typ av substans det finns i provet.
-Själva körningen i gaskromatografen går rätt så snabbt. På 15-20 minuter vet man vad det handlar om för preparat. Men med allt annat arbete runt omkring så tar en analys ett par timmar om ingenting stör, säger Kerstin Magnusson.
Det material som skickas in för analys kommer nästan uteslutande från rättsväsendet, vilket SKL lyder under.
-Men det händer att vi gör analyser åt privatpersoner också, men då får de stå för kostnaderna själva, säger Billy Edqvist.
Kerstin Magnusson påpekar dock att om en privatperson skickar in tabletter för analys, kanske från en orolig förälder, så polisanmäler man alltid om man finner att det innehåller narkotikaklassat preparat.
-Jag råder då osäkra föräldrar att vända sig direkt till polisen för att få saken fastställd.
<br><span class=MR>Nya preparat</span>
Hela tiden möts personalen vid SKL:s drogenhet av nya preparat och nya konstellationer.
-När ett visst preparat blir klassat som narkotika så ändrar de som tillverkar narkotikan på något i molekylen som gör att det inte blir samma substans längre och på så sätt kringgår man lagen. Vartefter lagstiftningen kommer ifatt så försöker man finna nya "lagliga" sammansättningar.
Som ett exempel på detta berättar Kerstin om utvecklingen vad beträffar amfetamin. Efter detta kom metamfetatminet och när det i sin tur förbjöds dök etylamfetaminet upp.
-Att hålla på och lagstadga mot olika specifika substanser gör det svårare för rättsväsendet. Kanske vore det bättra att ha det som i andra länder där man lagstadgar mot hela grupper och istället gör några få undantag.
-Nu kan de som tillverkar narkotika bygga på dem som Lego i takt med att lagen ändras.
Billy Edqvist berättar att man på drogenheten är snabb med att följa upp alla de nya droger man hittar i sina analyser.
-På så sätt får rättsväsendet reda på vad som är på gång och man får då chans att stoppa det i ett tidigare skede.
Normalt sett ligger handläggningstiderna på sex dagar när det gäller droganalyser.
-Men i vissa speciella undantagsfall har det hänt att material har kommit hit per helikopter och vi har kört analysen direkt, säger Billy Edqvist.
<br><span class=MR>Risklaboratorium</span>
På drogenheten finns även ett så kallat risklaboratorium.
-Här inne tar vi hand om sådana saker som blodiga kanyler, tussar med narkotika på samt material som smugglare svalt ned, säger Kerstin Magnusson.
Där arbetar man hela tiden två och två. En arbetar med materialet och den andra dokumenterar det hela. När man är färdig där inne så har man bara en skål med den substans som ska undersökas kvar.
Det finns även ett så kallat spårlaboratorium. Där letar man efter spår av droger på till exempel en våg som misstänks ha använts för att väga upp narkotika.
Arbetet med att köra analysprover i gaskromatografen pågår dygnet runt.
-Den är utformad så att man kan fylla på ett magasin med prover som kan köras under natten när vi inte är här, vilket gör arbetet mer effektivt, säger Kerstin Magnusson.
Hur konstigt det än låter blir det mest arbete med de analyser som inte visar sig innehålla några narkotikaklassade preparat.
-I de fallen måste vi gå vidare och göra andra typer av tester för att verkligen fastställa att det förhåller sig på det sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om