Industritopparna: Ge oss långsiktighet

Topparna inom länets större ­industrier samlar sig nu för att diskutera framtidens energi- och klimat­utmaningar.

Diskussioner. Landshövding Elisabeth Nilsson diskuterade energifrågor med näringslivet i Östergötland.

Diskussioner. Landshövding Elisabeth Nilsson diskuterade energifrågor med näringslivet i Östergötland.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2015-08-24 02:00

På torsdagen hölls ett möte på Linköpings slott, sammankallat av landshövding Elisabeth Nilsson.

Bakgrunden är den parlamentariska energikommis­sion som tillsattes i samband Decemberöverkommelsen och som leds av energiminister Ibrahim Baylan (S). Men det finns en viss oro inom ­näringslivet för att kommissionen ska låsa sig politiskt om exempelvis kärnkraftens avveckling.

– Det vi behöver är stabilitet och långsiktig elförsörjning. Vi tror att man kommer att vara mycket öppen för det i kommissionen men det är inte bra om man skjuter lösningarna om exempelvis baskraften i Sverige framför sig. Det skulle minska investeringsviljan inom exempelvis vattenkraften och det gör att vi halkar efter, säger Thor Lundqvist, vd för Billerud i Finspång.

Baskraft ärett samlingsnamn för den kraft som ger störst mängd el, det vill säga vatten- och kärnkraft i Sverige.

Enligt Holmens vd, Henrik Sjölund, är det viktigt att de energislagen blir kvar en överskådlig tid, även om andra är på intåg – som sol- och vindenergi.

Finns det inte risk att ni slutar att tävla om att ha så grön elförsörjning som möjligt om fokus på baskraften är konstant?

– Våra energiomställningar har vi gjort för att det finns pengar att tjäna i att exempelvis gå över till fossilfritt bränsle. Det är rent affärsmässiga bedömningar. Men effektskatt på kärnkraft, som innebär en risk för att man väljer att stänga reaktorer inom några år, är inte bra för oss. Vi behöver stabilitet för att utveckla alternativen, säger Henrik Sjölund.

Louise Trygg, biträdande professor vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet, deltog också i diskussionerna. Hon under-stryker vikten av hållbar energi.

– Hållbar elproduktion är nödvändig, både ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Där är man ganska överens. Men det är också viktigt att näringslivet ges goda möjligheter att ställa om och själv hitta lönsamma lösningar, säger Louise Trygg.

Slutsatserna från mötet ska dels bidra till att stärka och utveckla energi- och klimatarbetet i Östergötland, men också kunna fungera som inspel till energikommissionens arbete.

– Vi kommer att bjuda hit energiministern för ett nytt möte och vi kommer att sammanställa våra synpunkter i en skrivelse till energikommissionen. Bland annat att vi behöver en trygg, konkurrenskraftig elförsörjning och att den är hållbar. Det också viktigt att inte bara tänka nationellt utan även globalt kring energifrågan, säger Elisabeth Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om