Nu planerar kliniken införa nya rutiner, så att patienter ska slippa vänta i månader på besked om undersökningar och prover.
Vården har krav på sig att prioritera nybesök för att landstinget ska få del av pengarna som staten delar ut i den så kallade kömiljarden.
Följden är långa väntetider för patienter som ska på återbesök, även väntar på svar från efterkontroller.
- Våra resurser räcker inte, säger Reidar Källström, verksamhetschef på urologkliniken, US.
Är det rimligt att behöva vänta tre månader på ett besked?
- Nej, det är sällsynt olyckligt, men så lång väntan är ovanligt. Patienter får vanligen besked en till två månader efter en kontroll. Också det är alldeles för lång tid.
Urologen hade röntgensvaret redan en dryg vecka efter undersökningen. Varför måste patienten vänta?
- Vi har rutinen att läkaren som är ansvarig för patienten ringer och ger besked. Med tolvtusen nybesök varje år på kliniken blir det en väldigt stor mängd svar. En del läkare är mer belastade än andra och då blir det långa väntetider.
Måste patientens läkare ge besked?
- Vi har velat ha den kontinuiteten, som en patientansvarig läkare innebär.
Varför inte skicka svaret i brev, så slipper patienten vänta?
- Läkaren behöver ofta rådgöra med patienten, till exempel om något kompletterande prov måste tas. Är svaret negativt för patienten måste denne också kallas till mottagningen, och det vill vi inte göra i ett brev.
Är inte det bästa att få besked snabbt, oavsett vilket?
- Vi försöker förändra så att vi skickar brev när svaren är bra, vilket patienterna då kan få inom några veckor. Visserligen innebär det att alla som inte får brev, inser att svaret är negativt.
- Jag vet inte vilket som är värst, det eller att alla måste vänta.
Varför tackar kliniken nej till gratishjälp (se separat artikel) med att avskaffa väntetiderna?
- Vi har tyvärr inte de stödsystem och den teknik som behövs för de lösningar det kräver.
Fotnot: Det pågår ett arbete inom sjukvården, både nationellt och på landstingsnivå, som går ut på att en patient, på sikt, ska kunna logga in sig i sin datajournal via nätet, och ta del av provresultat, journalanteckningar, med mera. Än så länge är det dock inte tekniskt möjligt.