Den banbrytande slutsatsen drar universitetsforskarna Hanna Appelqvist och Katarina Kågedal när de undersökt kolesterolets påverkan i en cellmodell.
- Än så länge är det bara teorier och för tidigt att dra några säkra slutsatser om ett högt eller lågt kolesterol är bra eller dåligt, konstaterar Hanna Appelqvist som är doktor i experimentell patologi och har publicerat sina rön i en doktorsavhandling.
Ont och gott
Inom hälso- och sjukvården pratar man om två sorters kolesterol, som är ett fettämne.
Det onda förkortas LDL och fettar igen blodådrorna vilket leder till hjärt- och kärlsjukdomar. Det goda kallas HDL och städar upp i blodkärlen. I en sund kropp råder en hälsosam balans mellan LDL och HDL.
Är det detta goda HDL som ni har ringat in?
- Nej, kolesterol förekommer i många varianter och det som intresserar oss är det fria kolesterolet inne i cellerna. HDL och LDL är varianter som används för transport av kolesterol i blodet. Hur fritt kolesterol i cellerna är kopplat till HDL- och LDL-balansen vet vi ännu ingenting om, säger Hanna Appelqvist.
Deras forskning studerar funktionerna som styr mellan liv och död. Under ett dygn föds tusen miljarder celler. För att uppnå ett slags livsduglig balans måste lika många celler dö och det är den balansen de vill styra.
Hanna Appelqvist nämner cancer och Alzheimers som två sjukdomar med stark koppling till cellbildning respektive celldöd.
Vad är det ni gör?
- Vi påverkar mängden kolesterol i cellen. Vi har orsakat en stor ansamling av fritt kolesterol hos en grupp celler som då blir mindre benägna att begå självmord.
Vilken eventuell medicinsk nytta har den upptäckten?
- Genom att tillsätta extra kolesterol kan man skapa ett skydd mot celldöd och detta skulle kunna användas för att hejda den nervcellsdöd som sker vid Alzheimers.
Kolesterolstörningar
Och med en mindre mängd kolesterol?
- Man vet att cancerceller har kolesterolstörningar. Möjligheten finns att man skulle kunna göra cancerceller mer självmordsbenägna och därmed dämpa sjukdomen genom att minska mängden kolesterol, förklarar Hanna Appelqvist och lägger till:
- Detta är ännu bara teorier. Men vår förhoppning är att upptäckten kan användas vid sjukdomar som beror på en obalans mellan celldöd och cellbildning.