Köpte Tramadol på nätet – åkte fast i knarkrazzia

Femton östgötar som ska ha köpt det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol har fastnat i en landsomfattande knarkrazzia.

Linköping2009-03-13 17:27

Under de senaste två veckorna har polisen gjort en samlad aktion – kallad "operation Plattång" – mot ett stort antal narkotikaköpare i landet.

När razziorna avslutades i torsdags hade polisen gjort husrannsakningar hemma hos 447 personer som nu misstänks för narkotikabrott.

Samtliga har köpt preparatet Tramadol som sålts på en hemsida på internet och som sedan den 1 december 2007 klassas som narkotika. Medlet liknar morfin och är populärt hos ungdomar.

– De här är ett bra sätt för polisen att markera att det inte är tillåtet att köpa Tramadol på nätet. Det är inte riskfritt att handla via nätet, säger Magnus Råsten, chef för narkotikaenheten i Linköping.

Inte kända

Polisen i Östergötland har förhört de 15 personer i länet – sju i Norrköping, sju i Linköping och en i Ödeshög – som misstänks ha beställt drogen.

– Vissa har erkänt, andra nekar till brott. Flertalet av dem vi förhört var okända för oss sedan tidigare, säger Magnus Råsten.

Hemsida

Bakgrunden till polisens unika aktion är att polisen i somras upptäckte en hemsida som hette World of Tramadol och som erbjöd medlet till försäljning.

Bakom hemsidan stod två män från Södermanland, bland annat en 44-årig Eskilstunabo. I samband med att han greps i höstas beslagtogs 30 kilo Tramadol som smugglats in från Indien.

Den 44-årige huvudmannen dömdes i förra veckan av Eskilstuna tingsrätt till tio års fängelse för sin illegala handel. Han tjänade åtminstone 1,3 miljoner kronor på sin försäljning.

Mannen har erkänt att han sålt preparatet de senaste åren men säger att han inte visste att det numera klassas som narkotika.

”Mår dåligt”

För att hindra en fortsatt försäljning stängdes hemsidan. Polisen beslöt samtidigt att försöka spåra alla som köpt preparatet och denna insats ledde till att 447 personer nu identifierats.

– Vi kände att vi var tvungna att agera och stoppa nyrekryteringen av unga missbrukare. Det är värt mycket om vi så bara förmått rädda någon, säger Cecilia Fant på Rikskriminalpolisen.

När de misstänkta hörs om sitt köp av Tramadol kommer de att få svara på en enkät där polisen vill veta deras drogvanor.

– Vi tror att ungdomarna mår dåligt och här ges de ett tillfälle att få berätta om detta. De får bland annat svara på frågor om sitt missbruk, varför de köper narkotika och av vem, säger Cecilia Fant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om