Granskningen visar att landstinget riktlinjer för remisser inte alltid följs. Hanteringen av remisser har en stark koppling till patientsäkerhet, pekar revisionen på som kräver bättring för att förhindra att "patienter tappas bort".
80-tal remisser
Revisorernas granskning omfattar hanteringen av läkarremisser vid två sjukhuskliniker och två vårdcentraler i landstinget. Ett 80-tal remisser har bedömts, och bland annat framkommer att:
Flera remisser som utgått från en enhet, har skickats till fel klinik. En förklaring uppges vara att informationen om omorganisationer inom vården inte alltid går fram (se artikel nedan).
Remisser blir liggande. Det kan ta upp till 18 dagar från patientens besök på vårdcentralen tills specialistkliniken dokumenterar remissen. Det kan därefter dröja upp till 29 dagar, innan den blir bedömd.
Var tredje remiss saknar datum för när den bedömdes.
Det finns centralt framtagna regler för remisshantering, även lokala föreskrifter.
Ska inte komma bort
Om de efterlevs ska inte remisser kunna tappas bort, kommenterar landstingsdirektör Barbro Naroskyin, revisorernas kritik. Det är varje verksamhetschefs ansvar att göra kontrollerna som krävs för att säkerställa att riktlinjerna följs, understryker hon.
Nästa år får Cosmic en remissmodul. Med den på plats blir remisshanteringen mycket säkrare eftersom varje remiss automatiskt kommer att följas upp, enligt Barbro Naroskyin.
Landstingsrådet Lasse Pettersson (VL) anser att bristerna till stor del beror på att datajournalen Cosmic togs i bruk i
alltför ofärdigt skick.
-Det sade jag i ett av mina första politiska anföranden, men beslutet var redan fattat.
Samtidigt är han säker på att granskningen skulle ge ett annat resultat om den genomfördes i dag, eftersom datajournalen ständigt förbättras. På sikt är Lasse Pettersson övertygad om att Cosmic ökar patientsäkerheten.
- Remisser skickades fel och blev liggande också på pappersjournalens tid.
Professionen har ansvar
Läkarkritiken som framförs i artikeln nedan, att en pressad arbetssituation bidrar till brister i remisshanteringen, bemöter Lasse Pettersson med att "professionen alltid har det medicinska ansvaret."
Läkare har olika kapacitet och stresströskel, precis som medarbetare har inom andra yrkesgrupper, påpekar han. Vårdcentraler där läkare inte anser sig hinna med patientarbetet, måste "förhålla sig till det" och ändra på situationen, fortsätter landstingsrådet, utan att närmare kunna precisera vad det skulle innebära.
-Vårt önskemål är självfallet en bra tillgänglighet, men det viktigaste är att jobba patientsäkert. Vi får inte slarva i jobbet, säger Lasse Pettersson.
- Vi behöver bli bättre på att säkra patientens väg genom vården, anser Christoffer Bernsköld (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Han vill minska onödig administration som han menar remisshanteringen är exempel på och vill istället att patienter, direkt vid det första besöket, ska kunna bokas in för vård på annan klinik.
På sikt kommer primärvårdsläkare få tillgång till tidböcker på sjukhusen är Christoffer Bernsköld säker på är en utveckling som kommer.