- Just nu ser det ut så här eftersom många lärare inväntar besked från Skolverket om sina lärarlegitimationer innan de tar ställning. Vissa kan också sakna behörighet till de kurser som de valt.
Det säger Karin Mårdsjö Blume som är chef för universitetets lärarutbildning och ordförande i lärar-
utbildningskonventet, ett nationellt samarbetsorgan med 50-talet representanter från landets akademiska lärarutbildningar:
- Läget för lärarlyftet två i Linköping är i stort sett som på andra lärosäten i landet. Men förra året ställde vi bara in någon enstaka kurs för lärarlyftet ett.
Lärarlyftet är regeringens satsning på lärare som måste komplettera sin utbildning och examen för att få lärarlegitimation.
Sämre villkor
Nyordningen gäller från 2015 som krav för att lärarna ska få rätt att sätta betyg på elevernas prestationer.
- För lärarlyftet två gäller andra och sämre ekonomiska förutsättningar för de som ska fortbilda sig.
Lyftet ett kompenserade lärarna upp till 80 procent och i vissa kommuner, som i Linköping, fyller kommunen även nu på upp till den nivån.
Uppgifter på universi-tetets hemsida säger att omkring 1 700 lärare antagits till vårens landsomfattande kurser.
Enligt Skolverket riskerar tiotusentals obehöriga lärare att mista sin legitimation utan kompletterande utbildning.
Enligt hemsidan är 65 000 legitimationer utfärdade och 127 000 lärare har lämnat in sina ansökningar."
Mer fart 2014
Universitetet har skräddarsytt utbildningarna som slutförs från en halv upp till en termin. Inställda kurser ger en inkomstförlust, även om staten täcker 15 procent av universitetets utvecklingskostnader.
När tar lyftet fart igen?
- Svårt att sia om. Men när jag pratar med kollegor på Skolverket förväntar de sig ett ökat söktryck under 2014, säger Mårdsjö Blume.