Måste utgå ifrån den svenska lagstiftningen

Hade Fatima Mohammed­ inte lyckats ordna pass till sina barn kunde Migrationsverket ha gjort ett undantag gällande kravet på den försvunne pappans medgivande. Nu måste hon i stället bevisa att hon är barnens enda vårdnadshavare.

Linköping2014-07-04 02:00

Ingen tvivlar på att Fatima Mohammed är mamma till sina barn. Det står både i hennes och i barnens pass.

Inte heller är det någon­ som ifrågasätter att det är hon som ensam har ­tagit hand om barnen sedan­ hennes man försvann spårlöst. Det står i ­intygen som hennes äldste son har skickat pengar till.

Problemet är ett annat. I Afghan­istan tilldelas inte kvinnor den lagliga vårdnaden om barn, trots att det är kvinnorna som tar hand om dem.

Så för att Fatima Moham­meds barn ska beviljas uppe­hållstillstånd i Sve­rige krävs antingen den för­svunne pappans medgivande ­eller ett bevis på att hon är ­ensam vårdnadshavare. Vilket hon i praktiken inte kan bli eftersom hon är kvinna.

Åsa Hammarlund är handläggare på Migrationsverket. Hon håller med om att det blir ett moment 22 för familjen, men säger sedan:

– Vi har den svenska lagstiftningen att utgå ifrån när vi fattar beslut. Vi kan inte ändra den eller gå runt den. Vi måste följa den till punkt och pricka.

Migrationsverket är dock medvetet om problemen. I barnens avslagsbeslut står följande:

”Endast ett påstående om att den andra föräldern inte finns med i familjebilden kan i normalfallet inte godtas. När det gäller länder präglade av inre oroligheter och kanske inbördeskrig kan det emellertid vara omöjligt att införskaffa ett medgivande från till exempel en försvunnen make.”

Därför hade kravet om pappans medgivande kunnat kringgås, om barnens identitet inte hade gått att styrka. Men eftersom alla barnen har giltiga pass kan bevislättnad inte bli aktuellt i det här fallet, enligt Migrationsverkets beslut.

Det ligger dem alltså i fatet att de har pass?

– Ja, de afghanska passen är godkända i Sverige­, ­säger Åsa Hammarlund.

Hade de fått uppehållstillstånd i Sverige om de inte haft pass?

– Det är inte säkert eftersom vi vet att medborgare i Afghani­stan kan få tag i passhandlingar som är godkända i Sverige. Att inte skaffa­ pass ­eller undanhålla pass är i det här läget inte tillräckligt eftersom man vet att det går att få tag i utan större­ problem, ­säger Åsa Hammarlund.

Inte heller finns det skäl att erbjuda DNA-analys för att fastslå släktskap eftersom ­Fatima Mohammed ändå inte kan styrka att hon är barnens enda vårdnads­havare, påpekar Migrationsverket i beslutet.

Att Sayed Mosavi inte har fått något möte med sin handläggare beror på att ärendet är avslutat, samt på den stora arbetslastningen.

– Det finns absolut ingen möjlighet när vi har sådana väntetider, säger Åsa Hammarlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om