Under torsdagen öppnar den nya köttbutiken i Hjulsbro, Gårdsbutiken.
De sista förberedelserna är i full gång och innan man öppnar dörrarna till affären måste allt vara perfekt. Det putsas och torkas och köttdiskarna har precis kommit på plats. I fönstren finns det plats för burkar med honung och lokalproducerat mjöl. När man som bäst håller på med de sista förberedelserna kliver en kvinna in i butiken med en korg under armen. I korgen finns det vaktelägg som kommer direkt från hennes egna lilla vakteluppfödning. Ulrik Saanum som är en av delägarna till butiken skiner upp vid synen av de små äggen.
– Dessa köper vi gärna. Det blir ett fint tillskott i utbudet som vi kan erbjuda våra kunder under öppningsdagen, säger Ulrik Saanum.
Han är delägare till Gårdsbutiken tillsammans med Mathias Franzén. Det viktigaste för dem är att varorna kommer i från småskalliga producenter och att djuren som slaktas behandlas med värdighet från födsel till slakt.
– Den dagen djuren inte har behandlats väl och med den respekt de förtjänar tar jag ner skylten och stänger butiken, säger Mathias Franzén.
Förutom det viltkött som man kommer att köpa av jägare i Östergötland kommer det även finnas kött från Basunda Gård och fläskkött från Glada utegrisar. Basunda Gård ägs av Ulrik Saanum och tillsammans med Mathias Franzén har han koll på varje djur som går till slakt.
– Vi är bekanta med alla djuren och låter dem leva i en stressfri miljö. Hela vårat varumärke bygger på att djuren behandlats väl, säger Ulrik Saanum.
Att använda sig av småskaliga producenter är ett skäl till att man kan garantera att djuren har fått den respekt de förtjänar.
– Jag jobbade på Scan förut och där slaktades kanske 600 nötkreatur i veckan. Hos oss är det skillnad. Det är så småskalligt så vi nästan känner alla djuren, säger Mathias Franzén.
April har varit en intensiv månad för de båda delägarna. Drömmen om en att öppna en butik tillsammans har diskuterats under en längre tid men det var i början på april som man bestämde sig för att gå vidare med planen. Några veckor senare är det dags att öppna butiken och framtiden känns väldigt spännande för Ulrik och Mathias.
– Folk har blivit mer medvetna om maten de äter och man vill inte alltid köpa vakuumförpackat kött, säger Mathias Franzén.
– Här kommer det säljas som förr i tiden. Inget inpackat, inget massproducerat utan bara lösvikt och direkt över disk, säger Ulrik Saanum.