Ny app ska varna för blixten

Glöm alla räknelekar mellan blixt och knall för att avgöra blixten avstånd. Det finns en app för sånt såklart.

Blixtkoll. Johan Andersson och  Adriene Habet på Zenon AB, har utvecklat en app för blixtvarningar.?

Blixtkoll. Johan Andersson och Adriene Habet på Zenon AB, har utvecklat en app för blixtvarningar.?

Foto: Daniel Bennelid

Linköping2015-06-29 02:00

Blixtvakt är en nylanserad app som varnar dig för blixtnedslag via din mobil. Appen är utvecklad av Linköpingsföretaget Zenon som länge jobbat med datainsamling och -presentation med sina tidigare kunder.

En av deras tidigare kunder är SMHI vars blixtinsamlingssystem utgör basen för Blixtvakt. Genom appen kan användare följa utvecklingen av åskväder i Sverige på sin skärm med några få sekunders fördröjning.

– Alla väderappar idag ser ganska lika ut. Det vi saknade på marknaden var en applikation som visade väderuppdateringar i realtid, säger Johan Andersson som är ansvarig för företagets verksamhet i Linköping.

Men appens främsta användningsområde är när den ligger vilande. Om en blixt slår ner i användarens närområde skickas en pushnotis som upplyser om hur långt bort blixten är. Användaren kan sedan följa åskans färd över himlen på sin telefons skärm.

Det var efter att förra sommarens extrema åskoväder drabbat Östergötland som konsulterna på Zenon i Linköping bestämde sig för att utveckla en app för att kunna varna för blixtnedslag i ett tidigt skede. Förhoppningen är att applikationen i det långa loppet till och med skulle kunna rädda liv.

– Vi märkte att det fanns en efterfrågan efter en sån här app redan innan vi släppte den och vi har fått väldigt positivt gensvar. Det hände ju många otäcka incidenter med blixt förra sommaren, säger Adriene Habet som varit projektledare för utvecklingen av Blixtvakt.

Företaget har jobbat med appen till och från i nästan ett år tills den tillslut kunde lanseras dagen innan midsommarafton, lagom till semestern och sommarens åsksäsong.

– Först tänkte vi att målgruppen var de som arbetade utomhus, till exempel skogsarbetare, och som skulle kunna ha nytta av att hålla sig borta från åskan. Men allteftersom vi jobbat med appen har vi känt att användaren kan vara vem som helst som gillar att vistas utomhus som till exempel golfare och seglare, säger Johan Andersson medan ett åskväder rör sig söderut i norra Bohuslän på skärmen bredvid honom.

Blixtvakt finns än så länge bara till Apples operativsystem iOS men företaget jobbar för att den också ska finnas tillgänglig till androidtelefoner inom kort. Den grundläggande applikationen är gratis men möjligtvis kan det komma en betalversion för kommersiella aktörer längre fram.

– Vi ser det här främst som en investering i kunskap och en slags marknadsföring för vårt företag, säger Johan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om