Hur många stridsflygplan behöver egentligen Sverige för att kunna slå tillbaka ett fientligt angrepp? Försvarsmakten, med ÖB Sverker Göranson i spetsen, kom i en utvärdering fram till att landet behöver mellan 60 och 80 Gripenplan av den senaste versionen, E, för att lösa uppgiften.
Men signalerna från regeringen gick i en annan riktning och riksdagen beslutade att flygvapnet får skaffa mellan 40 och 60 plan. Under en utfrågning i försvarsutskottet i november var försvarsmaktens företrädare dock tydliga:
- Vår nedre gräns är 60 flygplan, sade Jan Salestrand, chef för ledningsstaben inom Högkvarteret.
Nya plan
På torsdagen kom så regeringen med ett besked som innebär en lättnad både för Försvarsmakten och Saab - beställningen omfattar 60 plan:
- Det är ett historiskt beslut som kommer att säkra svensk stridsflygförmåga för lång tid framöver. Regeringens beslut säkrar också i praktiken strategiskt viktig kompetens inom svensk flygindustri, säger försvarsminister Karin Enström (M).
För Saab i Linköping innebär beskedet att det är hög tid att planera för den kommande produktionen. De första planen ska levereras om fem år.
Gripen E får ett helt nytt skrov, ny kraftfullare motor samt den avancerade AESA-radarn. Större bränsletankar ger stridsflygplanet längre räckvidd. Gripen E får även fler vapenfästen och kan därför bära en större vapenlast.
Lennart Sindahl är chef för Saab Aeronautics och vice vd i försvarskoncernen:
- Vi är jätteglada. Men vi firar inte ännu för vi har inget kontrakt. Nu måste vi få till ett bra kontrakt med FMV och det blir hög intensitet i förhandlingarna.
Nyanställningar
Enligt Lennart Sindahl kommer Saab att behöva nyanställa för att klara av att leverera de efterfrågade flygplanen.
- Vi kommer att anställa ett 100-tal personer, framför allt ingenjörer, så fort vi har kontraktet i vår hand. Sedan vidtar en intensiv utvecklingsverksamhet. Man kan tycka att det är långt till 2018, men det ska finnas färdiga flygplan innan dess för utprovningsverksamhet. Det blir en intensiv process med leveranser till Sverige och förhoppningsvis även Schweiz.
Även på verkstadssidan kommer Saab att ha ett rekryteringsbehov de närmaste åren:
- Vi har en väldigt erfaren personal och det är vi glada för. Men det innebär att en del närmar sig pensionsåldern. Vi måste börja skola in nya människor.