Forskare vid Linköpings universitet och Sahlgrenska i Göteborg har ringat in det nyupptäckta bruna fettet som de vill aktivera vid förebyggande behandling mot fetma.
Deras rön visar att människokroppen därmed innehåller minst två olika sorters brunt fett, varav den tidigare kända kallas för beige fettväv.
Sven Enerbäck är professor i medicinsk genetik vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och säger i ett pressmeddelande om den banbrytande upptäckten:
– Vi vet att de av oss som har mer brun fettväv har mindre risk att utveckla typ 2-diabetes. Med de nya resultaten skulle vi på sikt kunna utveckla metoder för att stimulera den bruna fettväven så att en del av den överskottsenergi vi har i form av fettväv kan förvandlas till värme. En sådan behandling skulle både förebygga fetma och minska risken att insjukna i fetmarelaterade sjukdomar.
Ny teknik
Bruna fettceller har en förbrännande, positiv funktion jämfört med kroppens vita fettceller som lagrar kroppens överskottsenergi i form av mer eller mindre onyttigt fett.
Tekniken som gjorde det möjligt att hitta fettcellerna utvecklades vid Linköpings universitet under ledning av professor Magnus Borga.
Han säger i pressmeddelandet:
– Vi har utvecklat en metod att hitta brunt fett i kroppen med magnetkamera. I den aktuella studien har vi undersökt avlidna med magnetkamera och sedan tagit ut vävnadsprover som analyserats genetiskt vid professor Enerbäcks labb.
Återaktivera
Sedan tidigare vet forskarna att brunt fett finns hos spädbarn för att hålla kroppen varm samt hos små däggdjur som råttor.
Nu har det hittats i mindre mängder vid nyckelbenen, mellan skulderbladen och runt njurarna hos vuxna människor. Forskarna tror att det nyttiga fettet försvinner med åren och har som mål att försöka ”återaktivera” det hos äldre personer.
– Nu går vi vidare med större studier på patienter och friska försökspersoner tack vare att magnetkameratekniken är helt ofarlig, konstaterar Magnus Borga.