Offentlig upphandling - nytt universitetsämne

Linköpings universitet är först i landet med en kurs i offentlig upphandling.

Linköping2004-01-28 04:00
Kursen startar i mars och vänder sig till både säljare och köpare, det vill säga, representanter för både det offentliga och privata näringslivet. Ungefär 450 miljarder skattekronor används årligen för offentlig upphandling. Det motsvarar ungefär en fjärdel av Sveriges BNP, berättar Magnus Holmström, en av de kursansvariga.
- Vi vet för lite om den offentliga marknaden i dag. Där möts två världar, det privata och det offentliga och de representerar två olika skolor, två olika språk. Det är klart att det blir kulturkollision ibland, säger Magnus Holmström, prefekt på ekonomiska institutionen vid Linköpings universitet och en i ledningsgruppen för en av universitetets nya centrumbildningar COM, Centrum för offentlig marknad.

Fem poäng
Det är COM som står som arrangör för grundutbildningen i offentlig upphandling.
Kursen är på fem universitetspoäng och går på halvfart. Det betyder att kursen avslutas till sommaren. Men redan till hösten vill COM kunna erbjuda en fortsättningskurs som riktar in sig enbart på det juridiska
i upphandlingsprocessen. Nästa år planerar COM ytterligare tre fortsättningskurser. Dessutom kommer grundkursen i offentlig upphandling troligen att arrangeras även till hösten och nästa vår.

Stor brist på kunskap
Att en kurs i offentlig upphandling behövs är Magnus Holmström övertygad om. I samband med att COM bildades förra året och drog igång olika forskningsprojekt har kunskapsbristen på området offentlig upphandling påtalats från olika håll, både inom den offentligägda sfären och det privata näringslivet.
-Det är viktigt att vara affärsmässig på den offentliga marknaden också, att se till att man får det lägsta priset och den högsta kvaliteten. Andra saker ska inte avgöra, säger Magnus Holmström och ger mutskandalen inom Systembolaget som ett exempel på hur de offentligägda bolagen måste bli bättre på offentlig upphandling.
Men även det privata näringslivet med få stora företag som slåss om uppdragen kan ibland fastna med fingrarna
i syltburken. Som exempel ger Magnus Holsmtröm de kartellbildningar inom grus- och asfaltbranschen som bland annat NT avslöjat.
- Den offentliga marknaden är inte effektiv i dag. För att en marknad ska fungera effektivt måste det finnas många köpare och säljare och det gör det inte, säger Magnus Holmström, som menar att förändring är möjlig.
Till exempel kan små kommuner samarbeta i större utsträckning i samband med en upphandling, eller flera små företag gå samman för att konkurrerar med de stora jättarna
i en bransch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om