Per-Olof Ståhl guidade oss runt i fabriken. Vi märkte snabbt att man nästan behövde karta och kompass för att hitta runt i den stora labyrinten där tillverkningen ägde rum. Hygienen är väldigt viktig och vi fick tvätta händerna och ta på oss skyddsrock och mössa. Vi kände oss som läkare med labbrockarna på oss.
Som Kalle i chokladfabriken
Det första vi fick se var tillverkningen av kexchoklad. De stora maskinerna fångade våran uppmärksamhet och den omfattande produktionen gick i en rasande fart. Det låg chokladkakor på löpande band vart vi än tittade och fyllda godiskartonger staplade på varandra. Kexchokladen gick igenom många processer innan den blev en färdig produkt.
Rånen och chokladen tillverkades separat
i olika rum för att sedan läggas ihop, skäras till och förpackas. När vi stod mitt i all choklad kände vi oss nästan som Kalle i chokladfabriken, dock utan Oompa Loompierna, vattenfallen och sjöarna av choklad.
75 ton chokladmassa per dygn
Nästa stopp var chokladhallen. Därinne fanns det gigantiska "hinkar" som vardera kunde fyllas med tre ton chokladsmet.
Varje dag tillverkas 75 ton chokladmassa. Det är väldigt mycket choklad! Den söta doften blandades med buller från maskinerna, personalen var tvungen att ha på sig öronskydd. Vid varje tillverksningsstation fanns det personal som skötte maskinerna, såg till att produktionen fungerade och sopade bort godisrester från golvet. Ibland kom en truck åkandes med några lådor godis. Vi såg dock ingen tugga på något godis, vilket vi blev lite förvånade över. Vid varje tillverkningsstation fanns nämligen godis att provsmaka. Det passade Popcorn perfekt!
Rundturen var en riktigt god upplevelse och det känns som om chokladdoften kommer leva vidare åtminstone några veckor framåt.