Prostatapengar spårlöst borta

Trots påtryckningar har Stefan Bäckström, arrangör för Prostatarocken, inte betalat in utlovade biljettpengar till fonden mot prostatacancer. Själv hävdar han att de av misstag hamnat på ett annat cancerkonto.

800 sålda biljetter blev 160 besökare.  Förra året spelade                                         Prostatarocken in 70 000-80 000 kronor till fonden mot prostatacancer, enligt arrangören. Men bara 10 000 kronor har kommit in.

800 sålda biljetter blev 160 besökare. Förra året spelade Prostatarocken in 70 000-80 000 kronor till fonden mot prostatacancer, enligt arrangören. Men bara 10 000 kronor har kommit in.

Foto: Matilda Sandberg

LINKÖPING2012-08-28 00:00

Förra året drog Prostatarocken in mellan 70 000 och 80 000 kronor till forskningen om prostatacancer, enligt Stefan Bäckström.

Endast en liten del av pengarna har nått Prostatacancerförbundet.

I fjol startade nöjesarrangören Stefan Bäckström i Grebo konsertturnén Prostatarocken med sitt företag SB Event.

När Patientföreningen mot prostatacancer i Östergötland upptäckte detta blev medlemmarna positivt överraskade. De kontaktade arrangören och bad att få vara med. De såg arrangemanget som ett ypperligt tillfälle att nå ut till målgruppen.

Enligt arrangören är upplägget följande: de billiga företagsbiljetterna bekostar arrangemanget, medan intäkterna för privata biljetter går till forskning om prostatacancer. Något Stefan Bäckström själv tycker att han har varit tydlig med, men vid biljettförsäljningen på nätet har budskapet varit att alla biljettintäkter går till forskning. Det är också vad som framgått i flera intervjuer i media.

Påpekat flera gånger
Under förra året gästade Prostatarocken totalt elva städer, bland annat Linköping och Mjölby.

Sammanlagt drog konserterna in mellan 70 000 och 80 000 kronor i privata biljettintäkter, enligt Stefan Bäckström.

Men några pengar kom aldrig in till Prostata-cancerförbundet, som då kontaktade sin patientförening i Östergötland och bad dem undersöka saken. Det visade sig att fonden mot prostatacancer förra året bara fått in 9 700 kronor för konserten i Kalmar och de pengarna betalades in direkt av restaurang Sandra.

- Vår fond har inte fått mer än så trots att vi har påpekat detta flera gånger, säger Krister Gerdin i patientföreningen.

Fel cancerkonto
Enligt Stefan Bäckström rör det sig om ett missförstånd.

Han hävdar att han av misstag har råkat sätta in pengarna på Cancerfondens konto. Det gjordes anonymt, på olika bankkontor och i form av kontanter. Några inbetalningsavier har han inte kvar. Anledningen förklarar han så här:

- Det kanske var dumt och naivt att inte skylta med det, men jag ville egentligen inte ha med pengarna att göra. Vi skänker bort pengarna och jag vill inte betala skatt för det här. Jag har bett om att slippa hantera pengarna men det vill inte föreningen.

Eftersom inbetalningarna har skett anonymt går de heller inte att spåra. Cancerfonden har bara hittat en enda inbetalning från Stefan Bäckström.

Den 1 februari i år betalade han in 4 200 via bankgiro för en spelning i Västervik. Det vill säga efter att patientföreningen hade inlett sin utredning.

Varför det är den enda inbetalningen i hans namn har Stefan Bäckström ingen förklaring till. Själv trodde han att samtliga insättningar gått till fonden mot prostatacancer.

Tänkte du aldrig att folk vill veta att pengarna kommit fram?

- Nej, det här är på amatörnivå. Jag kan inte bevisa det, men att de inte går att hitta betyder inte att de inte är insatta.

"En kul grej"
Tycker du inte själv att det låter konstigt att du först sätter in pengarna på fel konto och sen går det inte att spåra inbetalningarna?

- Nej, det här har varit en kul grej. Är det så att jag bara får kritik kan jag lika gärna lägga av. Jag har annat att göra för att förtjäna mitt levebröd, jag är programmerare och så har jag ett litet snickeri.

Stefan Bäckström har en skuld hos kronofogden och är bland annat skyldig Folkets park i Linköping cirka 15 000 kronor för lokalhyran för förra årets Prostatarock.

Några dagar efter att Corren börjat ställa frågor om Prostatarocken betalade Stefan Bäckström in 9 600 kronor till fonden mot prostatacancer för en spelning i Norrköping i mars. Enligt Bäckström finns inget samband mellan frågorna och inbetalningen.

Lösning i sikte
Dessutom är ytterligare en inbetalning på cirka 15 000 kronor för årets konsert i Linköping på väg in genom Corren, som sålde biljetter i ett Corren Mera-erbjudande.

Trots att fonden mot prostatacancer inte fick några pengar av Bäckström förra året, är Krister Gerdin i patientföreningen glad över att inbetalningarna nu har börjat komma rätt.

I lördags var det dags igen, denna gång i Grytgöl. En konsert är också inplanerad i Nyköping i september.

Så här ska det gå till

Enligt Gunilla Landmark, rättslig expert på Skatteverket, är ett skriftligt avtal mellan föreningen och arrangören att rekommendera. Då kan föreningen ställa krav på arrangören. När föreningen har upplåtit rätten att använda namnen mot en ersättning, kan pengarna aldrig betalas in anonymt.

Arrangören, som har en enskild firma, ska redovisa samtliga intäkter och kostnader i firmans bokföring. Därefter ska skatt betalas på vinsten.

Slutligen kan arrangören göra ett privat uttag och överlämna som gåva. Har parterna ett avtal kan arran-gören göra avdrag för den tjänst som köpts. Att göra insättningar anonymt för att slippa skatt är däremot inte tillåtet.

Enligt Skatteverket är det tveksamt att konserter av Prostatarockens storlek skulle kunna klassas som hobbyverksamhet.
Så gör andra

Ett exempel: Den som vill samla in pengar till Cancerfonden får uppge att det sker "till förmån för Cancerfonden". Dessutom vill Cancerfonden att arrangören skriver ut hur många kronor eller procent av varje såld vara som går till dem. Försäljning via butik eller på nätet, som till exempel Ticnet, är inte tillåtet.

Som insamlare får du en egen sida på Cancerfondens webbplats. Insamlade kontanter ska sättas in på det egna bankkontot och sedan föras över till sidan på webbplatsen.

Aktörer

Det nationella Prostatacancerförbundet verkar för ökad kunskap om prostatacancer och bedriver stödverksamhet för drabbade och anhöriga. Förbundet stödjer forskning och utveckling genom en egen fond - fonden mot prostatacancer.

Prostatacancerförbundet består av 25 regionala föreningar. Den östgötska heter Patientföreningen mot prostatacancer i Östergötland och kallas ProÖst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om