Provrörsbarn - så funkar det
Psykoterapeuten Gunilla Sydsjö och läkarstuderande Sofia Sunnerud i Linköping har skrivit boken Ägg+spermie=bäbis, som på ett pedagogiskt sätt berättar hur så kallade provrörsbarn kommer till.
Läkarstuderande Sofia Sunnerud och psykoterapeut Gunilla Sydsjö är författare till boken Ägg+spermie=bäbis, som pedagogiskt berättar att bäbisar kan komma till på olika sätt.
Foto: Fotograf saknas!
Det är med andra ord ganska vanligt att ofrivilligt barnlösa par får hjälp på traven.
Men hittills har det inte funnits någon bok som på ett enkelt och pedagogiskt sätt berättar för barn att man kan bli till på olika sätt.
Efterfrågad bok
- Det är en efterfrågad bok. Trots att det i dag inte är så ovanligt med assisterad befruktning behöver alla få mer kunskap. Vi ger en heltäckande bild av allt från hur befruktning går till på ett vanligt sätt till assisterade befruktningar och adoptioner. Vi vill avdramatisera det hela, säger Gunilla Sydsjö.
Hon berättar glatt hur Sofia Sunnerud kom in i hennes liv och gjorde det möjligt att förverkliga bokidén. Tanken med boken är att den ska hjälpa föräldrarna att ta steget att berätta om hur just deras barn kom till.
Amanda ställde frågan
Boken handlar om sexåriga Amanda som varit på en bondgård och fascinerats av alla föl, kalvar, killingar, kycklingar och fiskyngel som fanns där. Därför låg hon vaken på natten och funderade på hur alla djur- och människobäbisar kommer till.
Vid frukosten dagen ställde hon frågan till sina föräldrar som började berätta om olika slags kärlek, hur barn brukar komma till och hur det var i Amandas fall då mammans ägg var lite krassliga. Till slut fick föräldrarna hjälp på sjukhuset, de fick ett ägg som parades med en av pappans spermier. Sedan lades ägget tillbaka i mammans livmoder och nio månader senare föddes Amanda.
- Det var ett drömprojekt. Jag har alltid tyckt om att måla och nu fick jag chansen att ägna mig mer åt det, säger Sofia Sunnerud, som har satt sig in i hur barn tänker.
Skyldig att berätta
- Den här boken riktar sig till fyra-, fem- och sexåringar som gillar mycket detaljer, därför är illustrationerna detaljrika.
Sedan 1997 har kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping informerat alla par som ska få ett ägg eller spermier donerade om att de är skyldiga att berätta om donationen för barnet. Och det har gett resultat.
En studie, som genomförts av bland andra läkarstuderande Sara Leeb-Lundberg, visar att Östgötaparen i högre grad än på andra håll i landet berättat, eller tänker berätta, om donationen för barnet.
Så tidigt som möjligt
- Vi rekommenderar föräldrarna att berätta så tidigt som möjligt, redan under spädbarnstiden, så det blir naturligt. Men det är viktigt att inte säga att man "lånat" spermier eller ägg. Det är bättre att säga "fått". Annars kan det bli lite tricky när barnet undrar när det är dags att lämna tillbaka det man lånat, säger Gunilla Sydsjö.
Hon avråder föräldrarna att vänta tills barnet nått mogen ålder.
Dessutom har ett barn som avlats med hjälp av ett donerat ägg eller donerad sperma rätt att få veta vem donatorn är. I journalen om donatorn ska det finnas uppgifter om ögon-, hud- och hårfärg, vikt och kroppslängd, yrke, intressen samt släkt- och familjeförhållanden som kan vara av intresse för ett barn som söker sitt genetiska ursprung.
Mognadsbedömning
- Vi gör en mognadsbedömning av barnet innan vi lämnar ut uppgifter om donatorn, säger Gunilla Sydsjö.
Innan boken Ägg+spermie= bäbis gavs ut lästes den av en referensgrupp av föräldrar - till barn som kommit till genom assisterad befruktning och till barn som kommit till på vanligt sätt.
- Alla var mycket positiva för att den avdramatiserar skillnaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!