Raggarliv mot tristessen

1960-talets raggare i min ungdoms Pålsboda var arbetarklass, lagom farliga, duktiga bilmekaniker, sällan helgnyktra och hånglade med de snyggaste tjejerna.

Linköping2013-05-24 06:30

Säkert satte umgänge och utmanande livsstil hos den tidens bilburna ungdom en viss guldkant på tillvarons vardagstristess i det lilla municipalsamhället.

50 år senare ägnar doktoranden Tanja Joelsson raggarlivets mening sitt akademiska intresse.

Hon startar sin forskning i ett anonymiserat samhälle som hon kallar Lillby. Där bor 5 000 invånare, finns en kyrka, sågverk, gatukök, livsmedelsaffär, rondell, två pizzerior och en bensinmack.

En kanske klassisk miljö för Volvoraggare, män och kvinnor mellan 15 och 19 år, som hon har följt och intervjuat. Ungdomar som med bilar och livsstil har skapat sig en plats i samhällets sociala hierarki och offentliga miljö.

Arbetarklass

– De kallar sig själva Volvoraggare vilket är ett allmänt vedertaget begrepp. Till skillnad från den äldre raggargenerationens dyra amerikanare är Volvon ganska billig att köpa och lära sig att meka med.

Har Volvon en särställning?

– Den har en symboliskt viktig funktion eftersom den är kopplad till svenskhet där man upprätthåller en tradition med inslag av ett arbetarklassens hantverksideal.

Tanja Joelssons arbete är en etnografisk tvärvetenskaplig avhandling vid tema Genus på Linköpings universitet. I avhandlingens titeln lyfter hon fram raggarnas körstil och risktagande bakom ratten.

Varför kör de farligt?

– I Volvoraggarkulturen är risktagandet en central del av vardagen. Men jag skulle inte säga att de nödvändigtvis kör mer risktagande än andra bilförare, de är bara mer synliga i det offentliga rummet.

Bilarna, epatraktorerna och fyrhjulingarna är centrala i Volvoraggarnas liv. De yngsta som inte har fyllt körkort får hålla till godo med sina moppar.

Vilken plats har kvinnorna i Volvoraggarnas kultur?

– Här råder manlig dominans och de få unga tjejer som identifierar sig som raggare deltar oftast som flickvänner med en marginell position av traditionell typ. De sitter sällan bakom ratten men tycker att det är spännande att sitta med i bilen.

Inga rebeller

På helgkvällarna samlas Volvoraggarna utanför fritidsgården, korvkiosken eller på livsmedelsaffärens parkering. De kollar in varandras bilar, drar en repa, gör en rökig burn-out och snackar.

Upplever vuxenvärlden sina ungdomar som stökiga?

– De gör ju anspråk på det offentliga rummet där de ofta uppfattas som störande och blir ett samtalsämne. Hos de Volvoraggare jag åkte med upptäckte jag inte någon antagonism mot vuxenvärlden.

Ser de sig själva som rebeller?

– Nej verkligen inte. Det handlar om en slags informell socialisering där de snarare positionerar sig gentemot sina jämnåriga kamrater.

Har du själv åkt raggarbil eller levt raggarliv?

– Jag har åkt med de unga som jag hängde med under mitt arbete och är bekant med fenomenet från min uppväxt. Men annars har jag ingen erfarenhet av raggarkulturen, förklarar Tanja Joelsson.

Fotnot: Avhandlingen heter Space and sensibility – young men’s risk-taking with motor vehicles.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om