Så ska tåget tuffa på nya Götalandsbanan

Snabba tåg på 440 kilometer långa Götalandsbanan skapar framtida resmöjligheter, företag, jobb och bostäder i stor mängd.

Foto: Yvonne ?sell / SvD / SCANPIX

LINKÖPING2012-12-15 00:00

En pulsåder som bygger och håller sociala kontakter vid liv i ett allt mer tidssnålt samhälle. Ger större rörlighet på arbetsmarknaden och chans till resor på fritiden.

Det nya dubbelspåret går från Stockholm till Göteborg via Jönköping och Linköping, med Ostlänken som delsträcka upp till Järna.

I analysen Framtidens Götaland belyser Internationella handelshögskolan i Jönköping banans betydelse med investeringar i infrastrukturen för en regional utveckling i Östergötland, Jönköping och Sjuhäradsregionen.

Nya arbetstillfällen
Studien fokuserar på plusvärden över hela linjen med stöd av teoretiska modellbyggen.

Tillväxt- och utvecklingseffekterna i modellerna motsvarar över 10 000 jobb i regionen och en resandeökning på 20 procent.

"Den ekonomiska geografin kommer att påverkas på ett mycket omfattande sätt när marknader integreras och förstoras" skriver man i rapporten.

Den sammanlagda tillväxteffekten i Götalandsregionen uppskattas till 125 miljarder kronor under en 40-årsperiod när tågen rullar och investeringarna är klara och hopknutna kring pulsådern Götalandsbanan.

Folkmängden beräknas öka med 26 000 invånare för hela regionen som också förväntas få 13 000 nya bostäder.

Miljön
Men "I analysen har inte frågor om miljöpåverkan och andra perspektiv analyserats ..." står det i rapportens avsnitt "Dynamiska effekter av Götalandsbanan".

Visionen är en resa mellan Göteborg och Stockholm på två timmar och 15 minuter med fyra tänkta stopp i Norrköping, Linköping, Jönköping och Borås.

Tåget kör som snabbast
i över 300 kilometer i timmen på vissa sträckor. Mellan Linköping och Göteborg tar resan 1,5 timme. Från Linköping till Jönköping 40 minuter.

Dyrt projekt
I Banverkets ekonomiska kalkyl 2009 är projektets prislapp 105 miljarder kronor. I den politiska processen nämns år 2030 som första möjliga trafikeringsår.

Banprojektet saknar i dag politiska beslut och pengar.

Bidragsgivare
Handelshögskolans studie heter Framtidens Götaland - En bandregion för tillväxt och utveckling och bygger på bidrag från: Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Jönköpings län, Sjuhärads kommunalförbund, Tillväxtverket och Trafikverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!