Samarbete viktigt i kampen mot knark

Det finns för mycket narkotika i Östergötland.
? I dag handlar beslagen inte längre om hekton, utan om kilon.

Linköping2006-09-26 19:59
Det sade en av de två närvarande poliserna. vid länsstyrelsens informationsträff i Linköping på tisdagen. Då presenterades en av flera rapporter som ingår i kartläggningen av narkotikaförekomsten i Östergötland. I den framkommer också att fyra av tio narkotikamissbrukare har barn.
Vad händer med barnen? Det frågade sig landshövding Björn Eriksson när han inledde informationsträffen.
? Det innebär att flera tusen barn berörs av missbruk och få fångas upp och kommer inte till myndigheternas kännedom, sa Eriksson
I rapporten om narkotikamissbruket i Östergötland 2005 framgår att fram till och med augusti i år har 1 478 narkotikabrott anmälts i länet. Förra året anmäldes totalt 2 023 narkotikabrott.
Hur mycket narkotika som finns på marknaden och hur många missbrukare det finns går inte att säga, mörkertalet är mycket stort.
I den kartläggning som nu gjorts av narkotikamissbruket i Östergötland 2005 framgår att det fanns 2 261 kända narkotikamissbrukare, varav 1 824 är män och 437 kvinnor.
Den största gruppen missbrukare använder cannabis, därefter följer amfetamin, men det finns många olika narkotiska preparat i omlopp i länet.

Huruvida narkotikamissbruket ökar eller ej är svårt att säga. Det kan mycket väl vara så att polisen också blivit effektivare i sitt arbete och därmed har antalet anmälningar ökat.
Björn Fries, regeringens narkotikapolitiske samordnare , ser den här typen av informationsträffar med representanter för ett flertal olika myndigheter som något mycket viktigt i arbetet med att bekämpa narkotikamissbruket. Han målade dock inte allt i svart utan konstaterade att Sverige ligger på en betydligt lägre nivå än övriga Europa.
Vad som är viktigt är att samarbetet måste fungera betydligt bättre än vad det gör nu och att alla hjälps åt.
? Vi vet att samordning ger oss chansen att lyckas med att komma åt narkotikamissbruket, sa han och menade att det här berör alla mer eller mindre. Det är alltså inte bara polisen och de sociala myndigheterna utan hela kommunen, beroendekliniker, skattemyndigheter och landstinget, skolan med flera som måste hjälpas åt.
? Det viktigaste i arbetet är att minska nyrekryteringen, förmå fler att sluta och minska tillgången, sa han och berättade att det nu visat sig finnas en positiv utveckling bland niondeklassare. Bara hälften mot tidigare har fortsatt med narkotika. Samtidigt som man kan se att de som fortsätter gör det mer intensivt och kraftigare.
Björn Fries ansåg också att det är viktigt att polisen kan slå ut ?grossisterna? på marknaden, alltså mellanhänderna. Det menar han skulle störa handeln ytterligare och vara en bra insats.

Det krävs bättre samordning mellan myndigheterna. Många av de fall som kommer till kännedom är endast kända hos en myndighet Flest hos polisen, men många är enbart kända av de sociala myndigheterna, landstinget eller av kriminalvården.
I dag är det lätt att få tag i narkotika, betydligt lättare än det var innan inträdet i EU.
Gränserna har öppnats i och med Schengenavtalet och kontrollen vid gränserna är inte i närheten av vad den varit. Det gör det också viktigt för Sverige att samarbetar med övriga länder i Europa, menade Björn Fries
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om