Sambor lever i falsk trygghet

Drygt 40 procent av landets sambopar vet inte vad som händer med deras tillgångar i händelse av separation eller dödsfall. Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Linköping2012-07-03 00:00

Väldigt få par har ordnat med samboavtal eller testamenten men sambolagen reglerar enbart bostad och bohag som har köpts för att användas gemensamt. Sambolagen saknar regler om hur alla andra tillgångar, bland annat bil, fritidshus eller sparande, ska fördelas i händelse av separation eller dödsfall.

Jobbiga konsekvenser
Kunskaperna om de juridiska reglerna för sambor är också i många fall låga. De privatekonomiska konsekvenserna vid en separation eller dödsfall kan bli andra än som är tänkt.

- Det är därför viktigt att prata igenom hur man vill att tillgångarna ska fördelas om något oförutsett inträffar. Många gånger krävs också att ett samboavtal eller testamente skrivs, säger Kim Strandberg, bankjurist på Länsförsäkringar Östgöta.

Hon upplever att det största bekymret i Östergötland är att många sambopar är helt omedvetna om att de behöver ett samboavtal utan de lever i tron att de är "ihop som gifta" om de har barn.

Få skriver testamente
Enligt undersökningen är det bara 34 procent som har pratat igenom hur de vill att ekonomin ska fördelas vid separation eller dödsfall. Och bara 14 procent av samboparen har skrivit testamente och tolv procent har skrivit samboavtal.

- Sambor ärver inte varandra om de inte skriver ett testamente till förmån för varandra. Det gäller även om man har gemensamma barn. Det är alltid barnen som ärver i första hand. Om man äger sitt boende kan man alltså tvingas lösa ut barnen ur den avlidne sambons del av bostaden och klarar man inte av det kanske bostaden måste säljas, säger Kim Strandberg.

Risken är särskilt stor om barnen är minderåriga, för då har de inte möjlighet att avstå arv. Ett sådant problem kan förebyggas genom att man som sambor skriver testamente till förmån för varandra. Även med ett testamente får barnen ut halva sitt arv efter föräldern, men med en livförsäkring som faller ut vid dödsfall går det att trygga ekonomin.

Värdet av bostad delas
Värdet av bostad och bohag som är inköpt för gemensam användning ska delas lika mellan samborna om man går isär eller om någon av samborna avlider. Det spelar ingen roll vem av samborna som har betalat bostaden eller bohaget. Om man inte skriver samboavtal riskerar man att förlora hälften av den insatsen till den andra sambon om samboförhållandet upphör. Ett samboavtal kan vara en viktig investering.

I undersökningen intervjuades 1 064 personer mellan 18 och 69 år.

Att tänka på för dig som är sambo

Barn får alltid ut sin laglott även om testamente har skrivits.

Fördela de löpande utgifterna så lika som möjligt.

Om ni köper bil ihop ska båda stå som ägare på köpekontraktet.

Sparar ni ska båda stå som kontoinnehavare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om