Skolorna i Linköping ännu låsta
Fyra veckor har gått sedan dubbelmordet i Linköping och gärningsmannen är fortfarande på fri fot. I skolorna i området är dörrarna fortfarande låsta.
(041116 Linköpingsmorden 6.JPG) Nils Javefors följer sin dotter Hanna till Tunvallaskolan.- Man har blivit mer uppmärksam på människor man möter sedan morden, säger han. (041116 Linköpingsmorden 7 och / eller 8) Milena Stefanovics dotter har blivit mörkrädd efter dubbelmordet i Linköping. - Jag försöker förklara för henne att heska saker kan hända i världen, säger hon. (Någon av bilderna från mordplatsen) Fyra veckor har gått sedan dubbelmordet i Linköping. Blomsterhögen vid mordplatsen är snart en meter hög.
Foto: Fotograf saknas!
- Vi försöker prata hemma och bearbeta det som hänt. Jag försöker förklara för henne att det händer hemska saker i världen ibland, men att man måste försöka gå vidare. Men min dotter är fortfarande rädd, säger hon.
Bra hantering i skolan
Nils Javefors dotter går i Tunvallaskolan där den åttaårige pojken gick. Han tycker att skolan har hanterat situationen på ett bra sätt. Han säger att han har blivit mer vaksam sedan morden.
- Man håller mer uppsikt nu där man går. Man studerar de man möter på ett annat sätt idag, säger han.
I skolorna fortsätter arbetet med att försöka förstå vad som hänt.
Det vardagliga livet börjar återvända men fortfarande finns många obesvarade frågor, berättar Karin Ohlanders som är områdeschef för skolorna där den mördade pojken och hans syskon gick.
Det farliga finns kvar
- Det är vakuumläge i stämningen just nu, säger hon. Det farliga finns fortfarande där ute och hur förhåller man sig till det?
Dörrarna till skolorna i området är fortfarande låsta och när barnen är ute på rast är de under ständig övervakning. På skolorna finns psykologer och kuratorer för att försöka besvara barnens frågor, men Karin Ohlanders tror att de flesta barnen har gått tillbaka till det normala.
Aktivt sorgearbete
- Barn sörjer väldigt aktivt i början, men med trygga vuxna omkring sig kan de ganska snabbt börja lita på världen igen. Om något av barnen skulle få sena reaktioner eller behöver prata finns det resurser till det.
Nu koncentreras arbetet i krisbearbetningsgruppen på att lägga upp långsiktiga planer för hur skolan ska hantera situationen och ta emot ångesten från föräldrar.
- Det är viktigt att ha en dialog med föräldrarna om hur de upplever situationen och informera dem om säkerhetsfrågor, säger Ohlanders.
- Bland annat ska vi ha en föreläsning om krishantering för föräldrar och personal. Om vi bara hade lite svar om varför detta hände skulle allting vara lättare. Nu får vi göra vårt bästa för att hantera otryggheten, säger hon.
Karin Ohlanders säger att många brottas med frågor om varför det hemska hände i Linköping och hon ser händelserna som ett uttryck för hur samhället ser ut idag.
- Här har någon angripit en litet barn. Vad säger det egentligen om det samhälle vi lever i?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!