Sopdykare fann trerättersmiddag

Linköping "Bäst före" är inte detsamma som "livsfarligt efter". Sex studenter testade sopdykning och fann i butikernas avfallscontainrar mat som under en kocks ledning blev till en prima trerättersmiddag.

Linköping2014-07-07 09:31

– Det var väldigt nervöst. Mitt i natten och tänk om någon skulle komma på oss! Men vi valde bara olåsta containrar och bröt oss inte in någonstans, hoppade inte över några stängsel, berättar Alexander Rudensten, som tillsammans med fem klasskamrater gjort filmen "Hållbar Inveckling – en dokumentär om onödigt matavfall i Sverige".

Till sin hjälp tog studenterna två erfarna "dumpsterdivers" (sopdykare) i Norrköping. Dumpsterdiving är en subkultur som via slutna facebookgrupper delar sina erfarenheter och tipsar varandra.

Det handlar om att ta till vara mat som är fullt tjänlig. Mat som antingen eldas upp med andra sopor eller blir tillbiogas, beroende på om maten slängs med annat eller i särkilda avfallskvarnar för biogas.

Sopdykare "Benjamin" i filmen berättar:

– Vi är skygga. Risken att någon ringer polisen finns alltid, det här är ju en form av samhällsohyfs. Rika världens sätt att leva bygger på en överkonsumtion. Här finns ett gigantiskt överflöd att utnyttja. Jag gör det här så ofta jag kan och orkar.

I skydd av luvtröjor och nattens mörker, beväpnade med ficklampor och skarp blick, hittar de i filmen gravad lax, hamburgare, choklad, frukt och grönsaker, påssåser . . . som inte ens gått ut. Och mängder av nybakat, färskt bröd som bakats i butikerna men inte sålts vid stängningsdags.

Idén till skolprojektet kom från studenten Lisa Johansson som jobbat i skobutik och vet att när skor reklameras så strimlas de sönder i stället för att reas ut. Slöseriet finns överallt, i alla branscher.

Matsvinnet engagerar flest. Dagens högteknologiska livsmedelsframställning är dessutom en gigantisk miljöbov och står, enligt naturvårdsverket, för 50 procent av den totala övergödningen och 25 procent av den totala miljöpåverkan. Skulle svinnet minska med en femtedel blir den samhällsekonomiska vinsten över 20 miljarder kronor.

Alltså: Med stora mängder giftiga bekämpningsmedel och bränsle producerar, förädlar och transporterar vi mat – som vi sedan slänger.

"Bäst före" är ingen fastlagd vetenskap, utan en rekommendation från tillverkaren. Som gärna ser att vi slänger mat och köper nytt. Hjulen måste snurra.

Allt det här ville studenterna sätta fingret på med sin film. På köpet fick de en ny medvetenhet om sitt eget förhållande kring mat. Slentrianmässigt är det lätt att slänga mjölken som gick ut i går, istället för att lukta och smaka på den. Dålig mat luktar och smakar illa, men mycket av det som slängs håller sig dagar, veckor, månader och ibland år efter det påstådda "bäst före"-datumet.

– Jag slängde inte mycket tidigare heller, men jag slänger ännu mindre efter att vi gjorde filmen, säger Alexander.

Det var i början av maj som gänget smög sig ut vid midnatt en fredagskväll i Norrköping. Deras anlitade proffs kunde tala om vilka containrar som inte är inlåsta bakom stängsel eller försedda med kättingar, allt för att minimera åtalsrisken. Och att lämna det snyggt och prydligt efter sig är en hederskodex. Butiker som är "snälla" och har öppna containrar ska inte behöva få problem efter sopdykarnas letande.

– Det var hamburgare, stora säckar med färskt bröd, mängder av grönsaker, rökt skinka . . . vi var jättenöjda och totalt upprymda efter våra dyk, säger Alexander.

Efter bara två containrar hade studenterna ett fint skafferi och transporterade maten till kocken Midas på restaurangen Papa Grappa i Norrköping.

Han tog sig an uppgiften och skapade en trerättersmeny som verkligen inte gick av för hackor.

Inbjudna var, förutom studenterna, ett av sopdykarproffsen samt en marknadschef för ett biogasföretag.

Tillsammans enades de om att maten var mycket god, att vi slänger på tok för mycket, att dumpsterdiving är positivt och att vi måste – måste! – försöka ta tillvara mer.

Biogas i all ära, men det är bättre att äta upp maten vi producerar än att köra bussar på den.

Varje år slängs en miljon ton mat i Sverige. Det motsvarar 72 kilo per person och handlar om mat för många miljarder.

35 procent av det är "onödigt matavfall", det vill säga sådant som fortfarande går att äta.

Dokumentärfilmen belyser olika sätt att hantera det onödiga matavfallet i Sverige.

Samtidigt som filmen belyser det onödiga matsvinnet, ifrågasätts även det hållbara samhälle vi strävar efter.

Dokumentärfilmen "Hållbar Inveckling – en dokumentär om onödigt matavfall i Sverige" är producerad som ett projekt under Kultur, samhälle och mediegestaltning, Linköpings universitet campus Norrköping.

Filmmakarna är Alexander Rudensten, Richard Follstedt, Anders Sandén, Lisa Johansson, Nicklas Veinbergs och Anna Söderberg.

Här är filmen: http://www.youtube.com/watch?v=jOdRt61VmzQ

Dumpster diving

Containerdykning, sopdykning, är att leta genom containrar, grovsoprum, papperskorgar och liknande efter saker som är fullt funktionella, men som någon har slängt.

Vissa letar aluminiumburkar, returglasflaskor och PET-flaskor som kan pantas. Andra söker livsmedel, vanligen nyligen slängd mat i hela förpackningar, i avfallscontainrar som tillhör mataffärer.

Många letar också möbler, elektronik, gamla datorer, kläder och i princip vad som helst som kan återanvändas.

Det görs som en politisk manifestation mot konsumtionssamhället och dagens resursslöseri, för klimatet eller för den egna privatekonomin.

Containerdykning är inte olagligt så länge utövaren inte hoppar över stängsel, bryter sig in i containern eller skräpar ned.

Vid sådana fall kan brottsrubriceringen bli nedskräpning, olaga intrång och egenmäktigt förfarande.

Trerättersmenyn

Förrätt: Oljefrästa stora krutonger av mörkt bröd, pesto av ruccola blandad med ägg och strimlad skinka. (Alexanders betyg: Förvånansvärt gott!)

Varmrätt: Hamburgare med ljust bröd, färsk sallad, lök och bearnaisesås från påse. (Alexanders betyg: Väldigt gott!)

Efterrätt: Lätt stekta och ångkokade päron, med nötter och smält choklad. (Alexanders betyg: Wow. Som en retaurangefterrätt!)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om