Storsatsning på solceller

Gasellen - HSB:s bostadsrättsförening i Skäggetorp - satsar på solceller för totalt tolv miljoner kronor. Investeringen räknas hem på cirka tio år och tickar sedan gratis elström i ytterligare tjugo år.

Solcellerna omvandlar solljus till elektricitet som tickar in direkt.

Solcellerna omvandlar solljus till elektricitet som tickar in direkt.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2012-11-19 00:00

- Det här är Linköpings största anläggning och en av de största i landet, säger HSB:s tekniske projektledare Jaan Israelsson.

Av Gasellens trettio bostadsrättshus i Skäggetorp har åtta byggnader valts ut för att de har lämpliga tak i riktning mot söder och väster.

Ruta för ruta är solceller redan monterade på tre hus och ett fjärde är på gång.

Den första delen av projektet kostar 2,8 miljoner, beräknas ge omkring
150 000 kilowattimmar per år och ska vara klart till invigningen på luciadagen. På övriga hus monteras solceller under nästa år. För jobbet anlitas Ljungsbroföretaget PPAM.

Varför satsar Gasellen på solceller?

- Idén kom upp i samband med att vi ändå behöver renovera taken. Sedan har stämman framfört ett önskemål om att vi ska spara energi och minska på koldioxidutsläpp. Det gör vi nu med hjälp av solceller. De fungerar även när det är mulet och ger inte bara elström när solen skiner.

- Det här är ekonomiskt fördelaktigt för oss, säger föreningens ordförande Håkan Jutterdal.

Inga utsläpp
Solceller - eller ljuspaneler som de också kallas ibland - omvandlar solljus till elektricitet utan att behöva någon tilläggsenergi som drivmotor och för inte heller med sig några utsläpp. Totalt väntas solcellerna, som kommer att täcka en sammanlagd takyta på cirka 4 000 kvadratmeter, ge omkring 600 000 kilowattimmar el årligen.

Gasellen har 546 lägenheter, som var och en förbrukar i genomsnitt 3 000 kilowattimmar på ett år. Solcellerna bidrar med drygt en tredjedel av det energibehovet.

Lägre avgifter
För att skapa ett rättvist system som gynnar alla medlemmar tar bostadsrättsföreningen hand om solcellselen och använder den till hushållsel, allmän belysning, tvättstugor och andra gemensamma utrymmen.

Den el som inte förbrukas direkt går ut på det allmänna elnätet, men överskottet får föreningen tillgodoräkna sig för den el som används nattetid då solcellerna "vilar".

Vad tjänar medlemmarna på solenergin?

- Vi kan hålla nere månadsavgifterna och kanske inte behöver höja dem alls framöver. Det har alla nytta av, säger Håkan Jutterdal.

Gasellen har ansökt om statliga bidrag till solcellsinvesteringen, men för närvarande har länsstyrelsen inga pengar till förfogande.

Beroende på elprisutvecklingen framöver räknar Jaan Israelsson med att Gasellens solceller är betalda på 8-13 år.

- Men med ett bidrag på en miljon förkortas tiden till 7-10 år, fast investeringen blir lönsam även utan bidrag. Med en livstid på 30 år ger ljuspanelerna gratis el under många år, påpekar han.

Får efterföljare?
Håkan Jutterdal tycker att fler borde upptäcka fördelarna med solceller och passa på att täcka en del av sitt behov av elektricitet med hjälp av dem.

- Många fler skulle göra som vi - både här i Skäggetorp och runt om i Linköping, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om