– Stångåstaden är ett skarpslipat vapen som kommunpolitikerna inte använder. Det finns inga ekonomiska hinder för bolaget att bygga och vi har lämnat in flera förslag på byggnation men de blir ju bara liggande, säger Jan Österlind (S), vice ordförande i styrelsen för Stångåstaden AB.
Tommy Ählström (M), styrelsens ordförande, instämmer i kritiken mot trög hantering av plan- och byggrättsprocesser.
– Väldigt byråkratiskt. Det finns projekt där vi inledde diskussioner med kommunen år 2007 och inte har nått fram än, säger han.
Senaste kösiffror hos Stångåstaden speglar bostadsbristen. I januari 2012 hade 10 900 personer en pågående intresseanmälan om att få bo i någon av Stångåstadens lägenheter. I januari 2013 hade siffran växt till 15 400.
I januari 2012 var den genomsnittliga väntetiden på en lägenhet hos Stångåstaden, för kunder som inte redan är hyresgäster, 3,4 år. I januari 2013 hade väntetiden stigit till 4,3 år.
”En våt filt över stan”
Vice ordförande Jan Österlind (S) drar paralleller mellan bristen på bostäder och påverkan på Linköpings arbetsmarknad och utveckling.
– Den arbetskraft som företagen vill rekrytera måste bo någonstans. Det låga byggandet ligger som en våt filt över Linköpings arbetsmarknad, säger Jan Österlind.
Sedan flera år har Socialdemokraterna drivit frågan om bostadsbrist och vad allianspartierna tänker göra åt den. Partiet vill att Stångåstaden, som styrs strategiskt av kommunfullmäktige, ska få ett utökat direktiv att bygga hyresrätter.
Övertro på marknaden
Jan Österlind anser att det råder handlingsförlamning bland Linköpings byggpolitiker och att de väntar på att ”marknaden” ska lösa bostadsbristen.
– Men ”marknaden” vill ha byggrätter och sedan hålla på dem tills de anser att det är rätt tid att bygga. Medan Stångåstaden har ekonomiska muskler att bygga här och nu, säger Jan Österlind.