Vem tar hand om de vuxna cancerbarnen?

Allt fler barn överlever sin cancer. Men många överlevare drabbas senare i livet av mer eller mindre allvarliga komplikationer från den tidiga behandlingen.

De långa behandlingstiderna gör att man som doktor får en oerhörd inblick i familjerna innan behandlingen är  avslutad. Mikael Behrendtz ser det som en av fördelarna med jobbet.

De långa behandlingstiderna gör att man som doktor får en oerhörd inblick i familjerna innan behandlingen är avslutad. Mikael Behrendtz ser det som en av fördelarna med jobbet.

Foto: Strand Mikael

Linköping2011-12-23 00:00

För dem har sjukvården ingen plan, trots att de bara blir fler och fler som åren går. Vem ska ta hand om dem? De är inte längre barn utan vuxna men vuxenvården har ingen beredskap.

- Vi har blivit tagna på sängen. På något sätt har vuxenvården tänkt att barnonkologin ska ta hand om dem. Men det går ju inte. De är ju vuxna när de sena bieffekterna uppstår. Det är bara det att det finns så mycket att ta tag i inom vuxenvården att vi inte riktigt orkat med den delen. Det är ju trots allt så många fler vuxna som drabbas av cancer, säger Hans Starkhammar, verksamhetschef på Cancercentrum.

Speciella mottagningar
Barnonkologläkaren Mikael Behrendtz menar att detta är något som vården kommer att tvingas förhålla sig till. I några landsting har man redan skapat speciella mottagningar för den här gruppen. Men inte i Östergötland.

- Strålbehandling kan ge långtidsbiverkningar. I hjärnan bildas till exempel de livsnödvändiga hormonerna och den produktionen kan störas. Men också cytostatika kan ge seneffekter i form av hjärtbesvär och infertilitetsproblem till exempel.

Växande grupp
Mikael Behrendtz menar också att man måste skaffa sig en större insikt, om de sena problemen är en effekt av behandlingen eller av det sociala arvet i allmänhet. Människor är olika och förhåller sig rent mentalt olika till tidigare svåra upplevelser. Det gäller att hitta en balans i vad som är vad.

Hur man ska ta hand om den här gruppen, som man vet kommer att växa, har nu börjat diskuteras men det lär dröja innan det blir en lösning i Östergötland.

- Det kan vara så att diskussioner får tas upp med närsjukvården i den här frågan, säger Hans Starkhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om