På somrarna är Stjärnorpsvägen tätt trafikerad. På vägen samsas de boende med cyklister som klungtränar inför Vätternrundan, campinggäster på väg till Sandviks camping och bilister som njuter av vägens kurvor. Och på vintrarna med mängder av hjortar. Senaste helgen skedde en dödsolycka på vägen.

Marianne Fröblom är en av alla dem som bor längs med Stjärnorpsvägen. Hon är van vid att människor kör vårdslöst här, många överträder hastighetsgränsen på 70 kilometer i timmen.

– I flera år har människor kört för fort på vägen. Bilar och motorcyklar kan swisha förbi i 200 kilometer i timmen. Själv kör jag knappt i 50. Det är ganska dålig sikt och man vet ju aldrig vad man möter i svängarna, säger hon.

Artikelbild

| Förslag. Mia Eriksson tycker att man borde sätta upp fartkameror på Stjärnorpsvägen för att få bukt med de vårdslösa trafikanterna.

Stjärnorpsvägen är full av kurvor och när lövverket inte bryts upp av Roxen omges den på båda sidor av tät grönska. Polisen upplevs sällan vara i området. Marianne Fröblom tror att det är en av anledningarna till att vissa väljer att gasa på extra mycket.

– Man tycker väl att det är härligt med en fin landsväg ute i naturen. Dessutom tänker nog många att de är ensamma ute på vägen.

Mariannes dotter Petra håller med. Hon försöker ofta hålla sig undan vägen. På somrarna får man se upp, säger hon.

– När motorcyklarna drar förbi här känns det ofta livsfarligt. Speciellt eftersom att det är mycket cyklar och barnvagnar som befinner sig på vägen. Många av cyklisterna är barn som ska köpa glass i Sandvik.

Artikelbild

| Krok. Boende längs vägen tror att miljön bjuder in till fortkörare.

Att polisen inte har resurser för att visa sin närvaro längs vägen har Petra Fröblom förståelse för. Men hon tycker ändå att det görs för lite.

– Man borde sätta upp fartkameror på vägen, det har folk respekt för. Kanske kan man även lägga till en separat cykelväg, säger hon.

Artikelbild

| Berörda. Marianne Fröblom med hunden Polly

En annan kvinna som bor alldeles intill vägen vittnar om mängder av tillbud. Hon har många egna erfarenheter av fartdårar på Stjärnorpsvägen.

– Jag har hamnat i diket med bilen många gånger. Jag har mött husbilar som ligger i fel fil och motorcyklar som kör alldeles för snabbt. Jag har blivit omkörd många gånger på farliga sätt vid kurvor. Det är inte mycket poliser här ute och det vet väl folk om. Men något måste göras, annars kommer olyckorna att fortsätta, säger kvinnan som vill vara anonym.

Artikelbild

| Se upp. Det finns skyltar som varnar om skarpa kurvor på vägen.

Mia Eriksson är ridskolechef på Heda Ridklubb vid Stjärnorpsvägen. Hon har jobbat här i 16 år och säger att det i alla år varit stora problem längs vägen.

– På sommaren kör folk oerhört fort här utanför, i upp till 130–140 kilometer i timmen. Trots att vi sällan är ute på vägen med hästarna händer det att vi måste ta oss över, då är det ofta bilar som kör farligt nära.

Även hon tror att den natursköna vägen med låg polisnärvaro inbjuder till att köra fort.

– Gillar man att köra snabbt är det nog många som passar på här. Jag tror att fartkameror skulle vara en bra idé.