Den 12 juni i fjol försökte anhöriga få tag i 62-åriga Ann-Christine Lekander och 70-årige Tor Lekander. När de inte fick något svar valde de att åka till parets hus strax utanför Mantorp. I köket hittades makarna mördade. De låg på golvet och var fasttejpade i varsin köksstol.

– De hade tejpats över sina ansikten vilket gjorde att de inte kunde andas. Gärningsmannen hade även skurit av deras halsar, sade kammaråklagare Helene Gestrin när hon på tisdagen presenterade åtalet vid en presskonferens i polishuset i Linköping.

Mördaren hade även hällt olika typer av vätskor – sprit, saft och den vätska som används till såpbubblor –  över offren, antagligen i syfte att försvåra för polisen.

Polisen drog i gång en omfattande utredning och det kunde snart fastställas att mordet hade skett redan den 11 juni. Samma dag hade någon tagit ut 15 000 kronor och försökt att ta ut ytterligare 5 000 kronor i en uttagsautomat i Borensberg.

Den noggranna tekniska undersökningen på brottsplatsen skulle komma att spela en avgörande roll i det fortsatta utredningsarbetet. Polisen gjorde redan i ett tidigt skede en iakttagelse som tydde på att de inte hade med ett typiskt rånmord att göra. Det var egentligen bara i husets kök som gärningsmannen hade ställt till oreda. De övriga rummen var orörda och inga värdeföremål hade stulits.

Genombrottet i utredningen kom när polisen kunde slå fast att den kombination av tejp – silvertejp och eltejp – som användes för att binda offren hade köpts i en Biltemabutik. Med hjälp av kvitton kunde det konstateras att 177 personer hade köpt den aktuella tejpkombinationen under en begränsad tid. Polisen bestämde sig för att titta närmare på tolv av dessa personer –  och en av dem var den nu åtalade 24-åringen.

– Den 13 september blev han topsad. Han var den tredje personen som köpt tejpkombinationen som fick lämna dna-prov, säger Patrik Sjögren, biträdande utredningsledare vid polisen.

Artikelbild

| Luftvapen. Enligt polisen köpte 24-åringen detta soft air-gun i en butik i Jönköping samma dag som dubbelmordet begicks. På brottsplatsen hittade polisen en kula som kan användas i det aktuella vapnet.

Två dagar senare, den 15 september, greps 24-åringen i sitt hem i Mullsjö. Samma dag delgavs han misstanke om att vara dubbelmördaren.

– Ja, jag har ingen aning, asså hur det kommer sig att jag blivit misstänkt för det brottet, sade 24-åringen i förhöret.

Artikelbild

| Kniv. Polisen har inte hittat den kniv som dubbelmördaren använde. Däremot har polisen konstaterat att 24-åringen köpte denna typ av filékniv i Jönköping den 11 juni.

Polisen kunde genom metodiskt arbete slå fast att 24-åringen ägde ett par skor som matchade skospår som säkrades i huset i Mantorp. Dessutom säkrade polisen 24-åringens fingeravtryck på en mobiltelefon som tillhörde ett av offren. Genom att analysera den misstänktes mobiltelefon kunde polisen dessutom se hur han hade rört sig under dagen för dubbelmordet.

Från Mullsjö körde han till Jönköping – där han enligt åklagaren bland annat köpte tejp, ett luftvapen av typ soft air-gun och en filékniv. Därefter körde han E4 norrut och svängde av vid Mjölby och vidare mot Mantorp.

Artikelbild

| Offer. Ann-Christine Lekander blev mördad i sitt hem utanför Mantorp.

Ställd inför dessa besvärande omständigheter valde till slut 24-åringen att börja göra vissa medgivanden i förhör. I de första förhören påstod han att han hade kört planlöst omkring i sin Volvo. I senare förhör ändrade han dock sina uppgifter.

– Han har berättat att han varit i huset och att han varit med och tejpat makarna. Han medger även att han tog ut pengar i Borensberg, säger Helene Gestrin.

Artikelbild

| Offer. Tor Lekander blev mördad i sitt hem utanför Mantorp.

24-åringen hävdar dock att han inte var ensam vid dådet. Vem eller vilka andra personer som skulle ha dödat paret har han dock inte velat säga.

Polis och åklagare tror inte på 24-åringens berättelse. De menar att 24-åringen var helt ensam om att utföra dådet – och att han valde sina offer helt slumpmässigt.

Artikelbild

| Fynd. Enligt åklagaren hällde 24-åringen ut bland annat saft och sprit över offren.

– Vi har inte hittat spår efter någon annan i huset. De spår som finns kommer från 24-åringen eller från makarna, säger Gestrin och fortsätter:

– Det finns inte några oförklarade spår.

Artikelbild

| Bevis. Enligt åklagaren lämnade 24-åringen skospår efter sig i makarnas hus.

Gunilla Broman, polisens utredningsledare, menar att det fortfarande är oklart varför 24-åringen mördade två för honom helt okända personer.

– Motivet är fortfarande oklart, säger Broman.

Artikelbild

| Brottsplatsen. En flygbild över det hus där paret hittades döda den 12 juni.

24-åringen har dock under senare år lidit av psykiska problem som bland annat har yttrat sig i att han haft fantasier om att döda andra människor. Han har varit föremål för tvångsvård och har haft kontakt med öppenvården.

– Redan under den första häktningsförhandlingen berättade han om dess tankar, säger åklagaren.

Artikelbild

| Brottsplatsen. Den 12 juni förra året hittade anhöriga det mördade paret. Efter åtta månader har nu åklagaren åtalat en 24-årig man för mord i två fall samt bedrägeri.

Om det inte hade varit för de många spåren på brottsplatsen – i synnerhet de två tejperna och skoavtrycken – hade förmodligen dubbelmordet utanför Mantorp förblivit ouppklarat. Ingen enda person har tipsat polisen om att den ostraffade 24-åringen kunde vara inblandad. Och efter dådet tycks han ha agerat fullständigt normalt.

Omedelbart efter morden i Mantorp och uttaget i Borensberg åkte, enligt polisen, 24-åringen till Linköping. Han parkerade bilen och gick till en restaurang där han beställde in en köttbit och två Fanta. Sedan körde han hem till sin familj i Mullsjö.

– Ett grymt och hänsynslöst mord på två försvarslösa människor som aldrig gjort någon människa ont. Bevisningen i målet är robust och polis och åklagaren har gjort ett gediget arbete, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz, som biträder åtta anhöriga till offren.

Rättegången mot 24-åringen inleds den 27 februari i Linköpings tingsrätt.