Vi har gjort en sammanställning över var i Linköping som kommunpolitikerna bor. Enligt Elin Wihlborg, professor i Statsvetenskap vid Linköpings universitet, är det ingen slump att till exempel C-politiker bor utanför tätorten eller nära naturen.

– Nej, jag tror inte att det är det, säger hon.

– Om man har resurserna att själv kunna välja var man bor så gör man det utifrån vad man själv värderar. Människor som pendlar bor gärna nära en buss- eller tågstation och de som gillar det gröna bosätter sig gärna nära det gröna, fortsätter Elin Wihlborg.

På vår karta ser man att kommunpolitiker i Linköping generellt sett - från höger till vänster - bor väldigt utspritt. De bor i innerstan, i bostadsområden utanför stan och på landsbygden. Därför kan få slutsatser dras, menar Elin Wihlborg. Tydligt är dock att de allra flesta bor i tätort och att C-politiker trivs nära natur.

Elin Wihlborg förklarar att störst betydelse för var man bor är själva möjligheten att välja.

– Boende handlar om inkomst, resurser och möjligheter, säger hon.

Därför kan bostadsbristen i Linköping vara en orsak till att det är ännu svårare att dra slutsatser om var politikerna bor just här.

– Det är en kommun med stor bostadsbrist så det är inte alltid man kan välja - även om man skulle vilja och kunna, säger hon.

Allmänna skäl till val av boplats är att olika områden har olika karaktär. Oftast väljer människor att bo nära familj eller vänner.

– Men studenter som inte har så mycket resurser tar ju vilken lägenhet de än får, och då kan man inte dra några slutsatser. Till skillnad från om du är medelålder och har en partner som också drar in pengar, säger Elin Wihlborg.

I Skäggetorp, som räknas till ett av Sveriges så kallade utsatta områden, bor två kommunpolitiker. Båda är vänsterpartister.

– Men det är ju vänsterpartister även i andra delar och mitt i stan. Det man kan säga är att Vänsterpartiet har bättre valresultat i det området och på det sättet ger det ju en bild av representationen, säger hon.

Här kan du se kartan över Linköping och var politikerna bor inklusive taxerad inkomst 2017 och plats på partiets valsedel till kommunfullmäktige. Markeringarna i kartan är inte exakta adresser. De visar endast i vilka områden politikerna bor i.

Ett tiotal av personerna finns inte med i taxeringskalendern. De flesta eftersom att de är studenter och inte har någon inkomst.

Karta: Albin Wiman