– Vi behöver inte mer otrygghet i samhället, säger polisens presstalesman, Thomas Agnevik.

Under de senaste dagarna har polisen fått in flera rapporter om personer som klätt ut sig till clowner och skrämt människor på allmänna platser. Trenden uppstod i USA och spred sig vidare till Storbritannien. Nu har den kommit till Östergötland.

I helgen blev en ung kvinna skrämd av en clown i Tannefors. Under natten till onsdagen identifierade polisen en 20-årig man som klätt ut sig till clown. Han kontrollerades på Ramstorpsgatan i Ramshäll. Vid lunchtid på onsdagen blev en 13-årig pojke skrämd av en clownklädd person i Rydsskogen.

Hotade med kniv

Vid 01-tiden på torsdagen inträffade den hittills allvarligaste händelsen. En kvinna i 20-årsåldern befann sig vid gamla Systembolaget i närheten av Skenaån i Skänninge.

– Hon mötte två personer som bar clowndräkt. En av personerna höll i en stor kniv och de sade något i stil med att de skulle döda henne, säger Thomas Agnevik.

Polisen larmades till platsen – men det dröjde cirka 20 minuter innan patrullen kom till platsen.

Artikelbild

– Vi letade efter de här personerna, men de var borta.

Kontakta polisen

Artikelbild

| Under de senaste dagarna har flera personer blivit skrämda av personer som klätt ut sig till clowner.

Det inträffade utreds nu som olaga hot.

– Den som vet vilka de här personerna är bör kontakta polisen och berätta det, säger Agnevik och fortsätter:

– Det här är ett mycket otrevligt brott och jag har väldigt svårt ett se någon som helst humor i att skrämma människor på det här sättet.

Vad vill du säga till dem som funderar på att haka på clowntrenden?

– Tänk efter en gång till innan du tar på dig en clowndräkt för att skrämmas. Sådana här situationer kan lätt spåra ur och jag kan försäkra att det inte är roligt att bli misstänkt för ett brott. Det är inte okej att skrämmas på det här sättet.

Stämningen på sociala medier har bitvis varit uppiskad. På appen Jodel, som är populär bland studenter, uppmanas till exempel användarna att bedriva "käppjakt" på personer som klär ut sig till clowner i syfte att skrämmas.