Det är Kjell Jansson, som driver företaget Jansson Entreprenad AB, som ansvarar för transporten som kommer att ställa till en del trafikproblem på E4 under kvällen.

– Det kommer inte gå att köra om trailern eftersom lasten är åtta meter bred och täcker bägge körbanorna. Men vi har flera följebilar med som varnar andra bilister, säger Kjell Jansson, som uppger att företaget har sökt och fått alla nödvändiga tillstånd från berörda myndigheter.

– Vi har fått dispens för att kunna genomföra transporten. Polisen och andra blåljusmyndigheter är informerade.

Skjutfält

Det så kallade "Futurohuset" lossades i Norrköpings hamn den 22 juni. Huset, som till utseendet påminner om ett flygande tefat, köptes in av Försvarsmakten 1970 och placerades på ett skjutfält söder om Söderhamn. Huset var placerat på höga betongtorn och fungerade som utkiksplats för övningsledare.

Skjutfältet är dock nedlagt och huset, som är tillverkat i glasfiber, har länge stått oanvänt. Nu kommer det att placeras på Flygvapenmuseum i Malmslätt, där det är tänkt att användas som konferenslokal.

Två timmar

Men först måste det alltså transporteras.

– Jag räknar med att det kommer att ta högst två timmar att genomföra transporten från Bråvalla till Malmslätt, säger Kjell Jansson.

Transporten tros lämna Bråvalla omkring klockan 23 på måndagskvällen.