Enligt Aftonbladet och Dagens opinion ska Anders Borg på festen i Stockholms skärgård ha antastat andra festdeltagare och använt ett synnerligen grovt språk.

Aftonbladet skriver att ett 60-tal personer, varav flera barnfamiljer, befann sig på tillställningen och att det bland dem fanns flera personer med höga positioner i näringslivet och "det offentliga Sverige".

Vid 23-snåret ska Borg, enligt uppgifterna, ha varit rejält berusad, visat sitt könsorgan, klämt män i skrevet och velat jämföra penisstorlekar. Han ska också ha kallat kvinnor för ”slampa” och ”hora”, enligt uppgifter från flera källor till Aftonbladet.

Artikelbild

| Före detta finansministern Anders Borg och Paul Lindvall (M), kommunalråd i Linköping.

Borg bekräftar mer eller mindre själv det inträffade. På fredagsmorgonen gjorde han följande statusuppdatering på sin Facebooksida:

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta, men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt. Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende".

Inlägget fick snabbt hundratals kommentarer, nästan uteslutande förlåtande sådana. Många skriver: "Det kan hända den bästa", "stort att be om ursäkt", "all heder till dig som står upp för det du gjort" och liknande.

Mitt i kommentarsfältet dyker Paul Lindvall, moderat kommunalråd i Linköping, upp med följande inlägg:

Artikelbild

| Paul Lindvall (M) är kommunalråd i Linköping.

"Modigt att berätta. Det är djupt mänskligt att begå misstag (endast helgon – om ens dessa – begår aldrig några misstag). Sköt om dig . . ."

Varför skrev du så?

– Jag ville visa min omtanke, på ett personligt plan.

Men att visa sitt könsorgan och skrika "hora" till människor.

– Jag har inte alla detaljer kring händelsen, men det låter som fullständigt oacceptabla handlingar, det gör det. Och att skylla på alkohol är inget försvar. Man måste ta ansvar för sina handlingar även om man är berusad.

Är klimaten inte tillräckligt tillåtande mot politiker som gör bort sig?

– Vi ska ställa högre krav på förtroendevalda än på andra, men vi måste också ha förståelse för att även förtroendevalda är människor och människor begår emellanåt misstag.

Kan man ändå inte kräva lite mer omdöme av en fd finansminister?

– Ingen ska agera på det här sättet. Men mitt syfte var inte att försvara hans beteende, utan att stötta att han är öppen om det inträffade och ber om ursäkt.

"Sköt om dig" avslutar du med. Varför?

– Därför att jag tror att han efter detta kommer att drabbas av en personlig kris.

Vid lunchtid på fredagen skrev Borg till Dagens industri: ”Naturligtvis kommer jag att ta hjälp och stöd för att säkra att detta inte upprepas”.

Vi söker Anders Borg för en kommentar.