Det var under den sena fredagskvällen som individer ur den turkiska militären tog kontroll över platser runt om i huvudstaden Ankara och Istanbul. Nyhetssändningarna visade hur människor strömmade till stadskärnorna och hittills uppges 190 personer ha dött i striderna som följt. På plats i Turkiet är kommunalrådet Muharrem Demirok (C). Han och hans familj har spenderat sin semester i landet och var på väg till flygplatsen i Konya, en av de större städerna i Turkiet, för att flyga hem då de insåg att det var något som inte stod rätt till.

– Polisen började barrikadera utanför flygplatsen och alla flyg ställdes in, då insåg vi att det var läge att ta oss därifrån så vi fick tag i en taxi som körde oss de 14 milen hem till familjens gård som vi befinner oss på nu, säger Muharrem Demirok.

Redan på vägen in till flygplatsen förstod familjen att något var på gång.

Artikelbild

– Jag satt och slösurfade på sociala medier lite och då började oroväckande och konstiga tweets dyka upp. Det blev väldigt konstig stämning på spårvagnen, alla tittade på varandra och undrade vad som hände, säger Muharrem Demirok.

Väl inne på centralstationen stod flera tv-apparater på och efter vad som visades på dem bestämde sig familjen för att ta sig till flygplatsen. Väl där gick familjen in på ett café, även där stod alla tv-apparater på samtidigt som ett stort antal personer följde händelserna tillsammans.

– Det var 100-150 personer där inne, men man hörde knappt någon andas.

En kvart efter att familjen hoppat in i taxin och lämnat flygplatsen stängdes den ned helt. Ingen fick varken komma in eller ut från den.

– Vi kom verkligen undan i sista sekund. Inte för att det ska ha hänt någonting där, men barnen var väldigt skärrades så det var skönt att komma därifrån för deras skull, säger Muharrem.

Muharrem beskriver upplevelsen som surrealistisk.

– Det gick inte att ta in att det var på riktigt.

Familjen fick bevittna hur militär tog sig in under en av tv-sändningarna från en av Turkiets största tv-kanaler, CNN Turk. Tv-ankaret började berätta sekund för sekund vad som skedde i studion, sedan blev kameran svart, men ljudet fortsatte att spelas upp live.

– Man hörde skott och skrik. Hemskt är väl det minsta man kan beskriva det som, säger Muharrem.

Var det någon som förutspådde att det här skulle ske?

– Nej, absolut inte. Jag tror inte att någon kunde tro att det här kunde hända i Turkiet. Det kom som en blixt från klar himmel. Det fanns inte heller något folkligt stöd för det.

Under natten till lördagen och under lördagsmorgonen har många tankar om vad som hänt cirkulerat i Muharrem och hans näras huvuden.

– Just i dag vet vi inte riktigt hur vi ska känna kring läget i landet. Igår var det många tankar och scenarion som spelades upp, har jag tillräckligt med utländska pengar för att betala någon att köra oss vidare, vad gör vi om militären stormar in på flygplatsen och var gömmer vi barnen? I dag är man mentalt skör.

Familjen har försökt komma i kontakt med Svenska ambassaden och UD, men det är svårt att få tag i någon. UD avråder personer från att resa till Turkiet om det inte är nödvändigt, men hur personer som redan befinner sig i landet ska agera är ännu oklart.

– Att de avråder från att resa hit tycker jag är helt rätt, men det är väldigt många svenskar i Turkiet just nu, hur ska vi agera? Jag tror inte att det är någon direkt livsfara, men vi avvaktar och försöker få information om det här nu. Prio för oss nu är att få åka hem, för barnens skull, säger Muharrem.