Komvux frågar efter modersmål i onödan

Komvux i Linköping frågar på sin ansökningsblankett efter medborgarskap och modersmål ? i onödan.

Linköping/Norrköping2007-02-16 18:05
På blanketten betonas dessutom, att om den sökande har ett annat modersmål än svenska, måste svenskkunskaperna styrkas med betyg eller intyg.
Komvuxblanketten för gymnasieutbildning i Norrköping innehåller inga frågor om modersmål eller medborgarskap.
<b>Slentrianmässigt</b>
? Vi har ingen glädje av att veta det, säger Gudrun Dorell, biträdande rektor för Komvux gymnasieutbildning.
Folkbokföringsadress är en uppgift som båda kommunerna frågar efter, eftersom man i första hand ska gå på komvux i sin hemkommun.
Medborgarskapet framgår av det personbevis som tillsammans med studieintyg eller betyg måste bifogas ansökan. Det krävs inte svenskt medborgarskap för att läsa på komvux.
? Diskriminering sker ofta slentrianmässigt, man har inte tänkt igenom vad man frågar efter, säger Sonja Aho, pressansvarig på DO, diskrimineringsombudsmannen.
Hon menar att myndigheter ska tänka efter varför de frågar efter något. Finns det ingen tanke bakom frågan, kanske man inte ska ställa den.
? Det är bara den som läst frågan som kan svara på, om det är kränkande eller inte, säger hon.
<b>Konstig fråga</b>
På Byrån mot diskriminering i Norrköping reagerar ordförande Ander Karlson spontant med att tycka att det är konstigt att fråga efter modersmål, om det saknar relevans för utbildningen i fråga.
? Jag ser inte kopplingen mellan frågan och utbildningen, säger han.
Rektorerna på Komvux i Linköping har inga svar på varför blanketten innehåller frågor om modersmål och medborgarskap. De gissar på olika möjliga svar, som att SCB vill ha uppgifterna eller att det är för elevernas skull, men hänvisar till slut till Tommy Johansson på Kunskapstorget, kommunens enhet för all vuxenutbildning.
<b>Ärvd fråga</b>
? Det här är en blankett vi har ärvt. Man kan ju undra varför vi frågar efter modersmål, den upplysningen har vi ingen användning av. Vi gör ju dessutom vägledningssamtal med alla som kommer in på våra utbildningar och skulle någon ha problem med språket får vi ju veta det den vägen, säger Tommy Johansson.
<b>?Ska rättas till?</b>
Han låter uppriktigt glad över att NT ringer, för just nu håller kommunen på att se över sina blanketter. Det här är något som definitivt ska rättas till.
? Nu tror jag inte att vi skulle ha vägrat någon utbildning om personen inte skulle ha fyllt i uppgifterna om medborgarskap och modersmål. Men det är bra att vi har gjorts uppmärksamma på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om