– Det är vi ändå väldigt nöjda med. Vi kom tvåa i vår klass, med tolv tävlande, och vi blev tjugonde snabbaste ekipaget, säger Tobbe Orell som tillsammans med Anneli Hagen satsade på världsrekord.

Speed Weekend i Årsunda är en så kallad land racing-tävling på Storsjöns is. Hit kommer motorintresserade av alla möjliga sorter, med allt från ombyggda snowracers till vanliga motorcyklar. Och i fartklassen handlar det om den "flygande kilometern". Man gasar upp i en kilometer, sedan går man in på den flygande sträckan, som är själva tävlingsmomentet, och slutligen saktar man ned i 1,5 kilometer.

– Vi har bestämt oss för att inte bygga om någonting. Det är min Yamaha, som jag kör med på gatorna, som gäller. Det är en 1 000-kubikare, den har backspeglar, katalysator. Allt sitter kvar och ändå är vi med och ligger rätt bra till, säger Tobbe Orell.

Artikelbild

| Förberedelser. Tobbe Orell och Annelie Hagen på landracing.

Tobbe kör, och Annelie sitter där bak. Målet var att nå världsrekordfarten som ligger på drygt 227 kilometer i timmen, med skjuts. De var riktigt sugna på revansch. Förra året var de nära att vinna. Men då drabbades de av tekniskt fel, och fick avbryta.

– Den här gången hade en av våra sponsorer gjort ett väldigt bra jobb med motorn så det var inga problem alls. Men det gick ändå inte hela vägen.

Vad var det som hände?

– Vi bestämde oss för att bryta. Underlaget var något helt annat än förra året. Då var isen mycket jämnare. Nu var det spårigt. När vi nådde vår maxfart på i snitt 209,92 kilometer i timmen så spann cykeln fortfarande. Det var ganska läskigt.

Artikelbild

| Förberedelser. Tobbe Orell och Annelie Hagen på landracing.

Sedan bestämde vi oss för att inte göra fler försök, säger Tobbe Orell.

– Man kan ju tro att det här är en tävling för galningar men man måste vara väldigt riskmedveten, tillägger han.

Artikelbild

| Förberedelser. Tobbe Orell och Annelie Hagen på landracing.

En andraplats i tävlingen var ändå inte fy skam. Dessutom lär arrangemanget vara något alldeles extra med god stämning, 1 200 personer i publiken ... och tokiga ombyggda motorskapelser som man knappt kan drömma om.

– Och vi fick en bekräftelse på att vi är med och spelar i toppen. Vi är medlemmar i 200-klubben på is, alltså för dem som klarat över 200 kilometer i timmen!

Artikelbild

| Stallet. Andra motorcyklar i tävlingen.

Kommer ni att göra ett nytt försök?

– Nja, vi har bestämt oss för att låta det här sjunka in en stund först. Både jag och Annelie har familj och barn så man ska nog tänka sig för lite.