LÄS MER: McDonalds maskot påverkas av clownskräcken.

Den 20-årige mannen kan ha hakat på trenden att klä ut sig till clown och skrämma folk på måfå. Han togs av polis kl 01.53 natten till den 11 oktober, på Ramstorpsgatan i Ramshäll, tillsammans med en 19-åring. Och han bar clownkläder på sig.

– Det var en polispatrull som stötte på clownen och hans kompis under en rutinpatrullering i området. De kontrollerade männen varpå den clownklädde mannen medgav att han varit på plats i området runt Stångån där det gjorts observationer. Han uppgav att han inte haft för avsikt att skrämmas, uppger polisens presstalesman Fredrik Kliman.

Artikelbild

Därmed kan någon eller några av de observationer som gjorts vara uppklarade. De två männen misstänks inte för något brott, då det ännu inte finns någon polisanmälan om exempelvis ofredande mot någon clownklädd person.

Däremot ska de två ha fått en ordentlig uppsträckning av polispatrullen på plats:

– På ett mycket tydligt sätt förklarade polismännen för de här killarna att man inte går omkring och skrämmer folk.

LÄS MER: Linköpingsbo skrämdes av clown.

Polisen avråder bestämt från detta beteende. Dels kan det klassas som ofredande, vilket kan ge upp till ett års fängelse, dels kan den maskerade personen själv råka illa ut.

– Att maskera sig och skrämma folk är sjukt. Ett helt idiotiskt beteende. Men tänk om någon känner sig så hotad att man väljer att försvara sig. Eller på annat sätt börjar ge igen. Det vill vi inte se, kommenterar presstalesmannen Fredrik Kliman.

Polisen har de senaste dygnen fått in flera rapporter, dock inga anmälningar, om personer med clownkläder som på olika sätt agerat hotfullt eller vållat olustiga känslor hos iakttagarna.

Även efter polisens ingripande i Ramshäll har det kommit in iakttagelser. En 13-åring uppger att han på onsdagen vid lunchtid har sett en clownklädd person i Rydsskogen som gått emot honom på ett hotfullt sätt. Och på Filbytergallerian i Linköping möttes en annan tonåring av en clownklädd person som kan ha burit på ett tillhygge.

– I båda fallen var vi på plats efter bara några minuter, utan att påträffa någon clown. Men vi kommer att patrullera och söka efter dem som gör så här, säger Fredrik Kliman.

LÄS MER: Clowner sprider skräck och panik utomlands.