Rånade musiker på E4 – döms till fängelse

De fem musikerna var på väg hem efter en spelning när de blev stoppade mitt på motorvägen. Nu har en 20-årig man dömts för rån.

Rånarna använde bland annat en bil av märket Audi (bilden till höger).

Rånarna använde bland annat en bil av märket Audi (bilden till höger).

Foto: Fredrik Quist

Linköpings kommun2019-11-13 14:05

Det var på morgonen den 21 april i år som musikerna, som spelat på en fest, lämnade Norrköping i bil. Plötsligt blev bandmedlemmarna omkörda av en Volkswagen på E4, mellan Norrköping och Linköping. Personbilen stannade på motorvägen. Samtidigt närmade sig en Audi bakifrån som ”boxade” in musikernas bil.  

Ur Volkswagen klev tre personer, varav två var maskerade och utrustade med basebollträ.  

Den tredje mannen var omaskerad och beväpnad med ett pistolliknande föremål.  

– Ge oss pengarna, annars skjuter jag, utbrast den omaskerade rånaren.   

Musikerna, som hade fått kontant betalning för spelningen, lämnade över sammanlagt 43 400 kronor och 320 euro till rånarna. De tvingades även lämna i från sig två mobiltelefoner och en väska. 

Rånarna hade täckt över registreringsskyltarna – men när Audin körde i väg föll maskeringen av och brottsoffren kunde därför notera registreringsnumret. Detta blev avgörande för polisens utredning. 

Två män, 18 och 20 år gamla, åtalades för att ha deltagit i rånet. När det gäller 18-åringen anser visserligen Linköpings tingsrätt att det finns bevärande omständigheter, men sammantaget anses bevisningen mot honom vara otillräcklig. När det gäller 20-åringen anser dock tingsrätten att det är utrett att det var han som var den omaskerade rånaren. 

20-åringen döms nu för rån. Enligt domstolen ligger straffvärdet på fängelse i två år. Av hänsyn till 20-åringens låga ålder stannar dock straffet på fängelse i ett år och sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!