Motala, Linköping och Norrköping finns på den lista som statsministern presenterade under presskonferensen i Ung puls lokaler i Skäggetorp centrum i Linköping.

– Gängkriminalitet har ingen plats i Sverige. Vi måste vara lika kompromisslösa mot orsakerna till brotten som vi är mot brotten. Det är viktigt att bekämpa klyftorna i samhället och rycka undan möjligheten för kriminella nätverk att rekrytera unga. Det här är det största trygghetsprogrammet i modern tid, sa Stefan Löfven.

Flankerad av Gustav Fridolin (MP) Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S) talade statsministern om vilka bostadsområden man vill satsa på:

Artikelbild

| Skäggetorp. Statsminister Stefan Löfven (S) med statsråden Gustav Fridolin (MP) och Isabella Lövin (MP). Regeringen valde Ung puls lokaler i Skäggetorp för att berätta om satsningen mot segregation.

– Det är områden som avviker markant från riksnittet med högre långtidsarbetslöshet, lägre disponibel inkomst, lägre valdeltagande och lägre utbildningsnivå. Kriminaliteten ska stoppas, alla som kan ska jobba och etableringen av nyanlända ska ske snabbare än vad den gör i dag, sa Stefan Löfven.

Pengarna som ska gå till socioekonomiskt svaga områden – 2,2 miljarder kronor årligen i tio år – kommer från en tidigare budgetuppgörelse där regeringen hämtat stöd från Vänsterpartiet. Det är fördelningen som man nu går ut med.

Är ni beredda att även arbeta över blockgränserna för att genomföra detta?

– Självklart. Ju bredare, desto starkare. Jag hoppas att andra partier vill gå den här vägen. Om inte så är jag beredd att driva det här i valrörelsen. Vi vill fortsätta att investera, det är slut på skattesänkningar. Det är vår riktning att bygga ett tryggt samhälle. De som är emot det får väl argumentera i så fall, det blir en del valrörelsen, svarar statsministern.

Artikelbild

| Statsministern. "Jag hoppas att andra partier vill gå den här vägen. Om inte så är jag beredd att driva det här i valrörelsen", säger statsminister Stefan Löfven (S).

Det kom få konkreta öronmärkningar av bidragen, som kommunerna ansöker om. Utbildningsminister Gustav Fridolin talade om satsning på skolan som ett vapen mot kriminalitet.

– Jag var på Skäggetorpsskolan förra veckan och såg det starka arbete man gör här. Det är i skolan som en ung människa fattar beslut om man ska bygga ett liv som lärare och föräldrar kan vara stolta över eller om man ska lockas av det som kriminella gäng erbjuder. Då är det viktigt att lärarna får rätt förutsättningar.

Artikelbild

| Försiktigt positiv. "Man är otroligt trött på projekt i de här områdena. Det behövs långsiktighet", säger Nader Ghaemi, stadsdelssamordnare i Berga.

Han nämnde också en ny satsning på utbildning i svenska språket för föräldrar inom öppna förskolan. Samordningsminister Ibrahim Baylan understryker att satsningen måste vara långsiktig.

– Poängen är att det inte ska vara projekt som tar slut. Projekten gör nytta. Men vi kan inte bara satsa på det som låter bra. Vi måste göra det som fungerar, enligt forskningen och det är bland annat att satsa på jobben och på föräldrarna i utsatta områden, säger Baylan och tillägger:

Artikelbild

| Föräldrarna. ”Vi måste göra det som fungerar, enligt forskningen och det är bland annat att satsa på jobben och på föräldrarna i utsatta områden”, säger Ibrahim Baylan (S).

– Det är viktigt att barnen ser att de har ett jobb att gå till och att de är en del av samhället. Jag minns själv skillnaden när mina föräldrar fick ett jobb.

I bakgrunden fanns flera kommunalråd och tjänstemän från Linköping, bland annat Nader Ghaemi, stadsdelssamordnare i Berga (som tidigare arbetade i Skäggetorp). Han gillade särskilt det där sista.

Artikelbild

| Skäggetorp. "Jag var på Skäggetorpsskolan förra veckan och såg det starka arbete man gör här", sa Gustav Fridolin (MP).

– Man är otroligt trött på projekt i de här områdena. Det behövs långsiktighet. Och man behöver satsa på familjerna. Ge föräldrarna en mentor. Kanske en företagare som stöttar dem.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelseordförande, var på plats.

– Vi har gjort insatser i till exempel Skäggetorp och det har blivit bättre. Men vi behöver göra mycket mer för att motverka gängkriminalitet och segregation, säger Edlund.

Före besöket i Skäggetorp samlades hela regeringen på Linköpings slott för ett samtal med landshövding Elisabeth Nilsson. Det lär vara tredje gången någonsin ett regeringsmöte hålls på det sättet, utanför Stockholm.

Vad sa du till statsråden, Elisabeth Nilsson?

– Jag berättade om vårt arbete med flyktingsituationen och hur vi har en samordnare på länsstyrelsen som finansieras gemensamt av kommunerna. Och så talade jag om olika målkonflikter kring stadsutveckling som kommunerna tampas med, bland annat bullerfrågan som gör det svårt att bygga i Linköping, och senast frågan områdesskydd enligt Miljöbalken där Naturvårdsverket vill skydda träd vid Folkungavallen. Och om den utdragna processen kring Ostlänken som påverkar bostadsbyggena. Och så fick jag några frågor också.

Hur långt var mötet?

– Cirka 25 minuter. Man kan nog säga att jag hann med ganska mycket, svarar landshövdingen.