Sveriges Arkitekter Östergötland har utsett iValla till landskapets bästa byggnad 2017. I år kom samtliga nominerade projekt från Linköpings nya stadsdel Vallastaden.

– iValla är en väldigt god sammanfattning av intentionerna med Vallastaden och idéerna bakom expon, säger Tomas Nyström, ordförande i Sveriges Arkitekter Östergötland.

Huset har fyra våningar, 22 lägenheter och en total boyta på 781 kvadratmeter. Det mesta är gjort av trä.

Artikelbild

| Nominerad. Broparken, den urbana stadsparken som går genom Vallastaden, var en av de nominerade.

– iValla är ett individuellt bygge med en ovanlig form av byggherre – i och med att arkitekterna själva klivit in i rollen, säger han.

Som pris fästs en plakett på husfasaden. Arkitekterna på stockholmsbaserade Omniplan med Staffan Schartner i spetsen får diplom.

– Diplom får också mina kollegor på Urban Properties som varit byggherrar ihop med mig, säger Staffan Schartner.

Det är första gången som han skapat en byggnad från början till slut, helt efter sina egna föreställningar.

Artikelbild

| House of Mother. Maria Grahns aluminiumhus på Poesigränd i Vallastaden blänker i solen.

Staffan Schartner är mest nöjd med iVallas flexibilitet.

– Det är en väldigt speciell byggnad i och med att den har ett installationskoncept som bygger på att man alltid kan komma åt alla installationer i hela huset. Det ligger i golvet och hela golvet går att öppna så att även badrum och kök kan vara var som helst. Dessutom kan man anpassa fasaderna och flytta på balkongdörrarna.

Artikelbild

| Multihuset Flustret. Multihus med plats för 315 bilar, hundratusentals bin och en mängd smarta funktioner för de boende.

– Man kan i princip flytta på alla dörrar, fönster och väggar, förklarar Tomas Nyström.

Orsaken till att nominera enbart projekt från Vallastaden var dels för att göra det enklare för prisjuryn - och dels för att hylla Vallastadens bo-och samhällsexpo. Sveriges Arkitekter Östergötland anser att Vallastaden utgör ett viktigt arkitektoniskt och stadsbyggnadsmässigt tillskott samt visar upp en rad exempel att lära av och i vissa fall att följa efter, trots bristen på kopplingar till övrig stadsbebyggelse samt vissa detaljbrister.